Hlavní obsah

Burgrová má z letošního titulu mnohem větší radost než před rokem

Brno

Pivotka Ilona Burgrová si naplno vychutnala vyrovnanou finálovou bitvu, která vyvrcholila vítězstvím basketbalistek USK Praha nad IMOSem Brno až v prodloužení. Předcházející dva tituly získaly Pražanky mnohem snadněji, ve finále neztratily ani jeden zápas a jejich převaha byla zcela jednoznačná. Letos jim Brno dokázalo vzdorovat a vyhrálo třetí utkání v Praze.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilona Burgrová z USK Praha (uprostřed), Barbora Kašpárková (vlevo) a Nicole Katherine Ohldeová (vpravo), obě z Brna.

Článek

"Právě z tohoto důvodu mám z letošního titulu mnohem větší radost. Celá finálová série byla hodně vyrovnaná, přinesla tvrdé bitvy. Předcházející dva zápasy skončily o bod, dnes rozhodlo až prodloužení. Tak dramatická série se musela divákům líbit," řekl devětadvacetiletá reprezentantka.

Držitelka stříbrné medaile z mistrovství světa 2010 ocenila tehdejší kapitánku reprezentace Hanu Horákovou, která byla hlavním pilířem poražených finalistek.

"Brňanky mají ve svém středu vynikající mladé hráčky, které vede Hanka. Dokáže spoluhráčky naburcovat v obraně i vytvářet pozice v útoku. Je schopna vzít v kritických chvílích zodpovědnost na sebe. Brněnský klub může být vděčný za to, že Hanka zůstala a dále v týmu hraje," uvedla.

Ve výhru uvěřila až po koši Vaughnové

Účastnice olympijských her v Londýně přiznala, že hráčky USK Praha měly po celé utkání strach o výsledek. "Většinou jsme prohrávaly. Snažily jsme se trochu přiblížit. Občas jsme byly jeden až dva body napřed. Ovšem Brno se hned dotáhlo. V celém utkání nebyl moment, kdy bychom si myslely, že máme titul v kapse. Teprve v samém závěru, když Vaughnová dala padesát sekund před koncem poslední koš s faulem, tak jsme začaly mít jistotu."

Žádný scénář oslav titulu se nepřipravoval. "Samozřejmě bude nějaké šampaňské v autobuse a stavíme se na benzínce a něco pokoupíme. Bude to spíše spontánní. Bude to asi klidnější, než kdybychom získaly titul doma v Praze," prohlásila Burgrová.

V brněnském táboře po prohře zavládlo zklamání, některé hráčky měly v očích slzy. "Rozhodly naše zbytečné ztráty během celého zápasu. Stačila jedna šestka navíc," litovala kapitánka Horáková, která se zlobila na rozhodčí. Po páté osobní chybě pro ni zápas předčasně skončil. "Například De Forgeová si pomáhala v obraně tak, že mě držela několikrát za dres," dodala Horáková, jejíž zkušenosti týmu v rozhodujících chvílích chyběly.

Romana Hejdová při brněnském vedení o deset bodů věřila, že domácí už dotáhnou zápas do vítězného konce. "Bohužel se nám vyfaulovaly klíčové hráčky. Bez nich už to nešlo. Ale odehrály jsme, až na první utkání, super sérii. Musela se líbit i oku diváka," uvedla Hejdová.

Reklama