Hlavní obsah

Volejbalisté Liberce jsou ve finále Klubového poháru

PRAHA

Volejbalisté Dukly Liberec se probojovali do březnového finále Klubového poháru pro nejlepší čtyři týmy soutěže. Po domácím vítězství nad Fenerbahce Istanbul 3:0 jim v odvetě v Turecku stačilo získat jeden set a hned první sadu vyhráli v poměru 26:24. Nakonec Severočeši porazili soupeře i podruhé 3:0.

Článek

Turnaj Final Four se bude hrát 11. až 13. března na zatím neurčeném místě. Liberec vzhledem k náročným finančním nárokům nebude mít o pořadatelství zájem, ten naopak projevilo Brno. Díky postupu do semifinále zajistila Dukla pro nového šampiona domácí extraligy účast v příštím ročníku Ligy mistrů. O podobný úspěch se dnes večer ještě pokusí kladenští volejbalisté v Nizozemsku, ti však v minulém týdnu podlehli doma Almere 2:3.

Fenerbahce do odvety vyrukovalo s uzdraveným argentinským univerzálem a ten se ukázal jako velká posila. "Turci začali s hroznou euforií, protože si věřili, že nás porazí a uhrané body z Liberce jim budou stačit. Ale i když jsme prohrávali na začátku o tři body, pomalu jsme skóre začali otáčet a po pár servisech se dostali nad ně. Do koncovky jsme šli s bodem navrch a uhráli ji," popsal průběh pro ČTK trenér Petr Brom.

Po prvním setu mohla liberecká výprava dát průchod emocím. "Radost jsme měli velkou, pro všechny je to úspěch. Na klucích bylo od začátku vidět, že chtějí rozhodnout už v prvním setu, hráli trpělivě a i nepříznivé skóre otočili," uvedl Brom, který poté poslal na hřiště i ostatní hráče. "Musím i smeknout před italskými rozhodčími, protože v prvním setu čtyřikrát opravili výrok praporkových," dodal.

Liberec je po sedmi letech prvním českým celkem, který se v evropské soutěži dostal do Final Four. Naposledy v něm startovaly České Budějovice v Poháru CEV a v italském Rieti v roce 1998 skončily čtvrté. Předtím dva roky po sobě dělala ve stejné soutěži čest českému volejbalu v Evropě Odolena Voda.

Liberečtí hráči v Top Teams Cupu začínali již v kvalifikační části, ale svou skupinu doma vyhráli a postoupili do osmifinálové fáze. V ní za sebou znovu nechali všechny tři soupeře a do čtvrtfinále šli z prvního místa.

Již před odvetou v Turecku vedení Dukly oznámilo, že o pořadatelství turnaje Final Four nebude mít kvůli náročným podmínkám zájem. Názor zatím nezměnilo, protože jen konfederace CEV si účtuje poplatek v přepočtu téměř milion korun. "Ještě si to prostuduji, ale na 99,5 procenta ne. Vážně o tom ale uvažuje Brno. Přihláška se musí podat do 19. ledna," doplnil prezident Dukly Pavel Šimoníček.

Fenerbahce Istanbul - Dukla Liberec 0:3 (-23, -23, -19)
Rozhodčí: Menghini, Porcari (oba It.). Čas: 68 min. Diváci: 450.
Sestava Liberce: Bíza, Jeslínek, Zadražil, Dittrich, Ticháček, Rejlek, libero Kryštof - Čermák, Veselý, Jokl, Vencovský.

Reklama

Související témata: