Hlavní obsah

Basketbalistky Brna porazily v Evropské lize obhájkyně titulu

PRAHA

Basketbalistky Gambrinusu JME Brno porazily ve svém osmém vystoupení v Evropské lize ve skupině A obhájkyně prvenství USVO Valenciennes 75:56. O svém jednoznačném úspěchu rozhodly v druhé čtvrtině zápasu. Brňanky mají jako jediné ve skupině A pouze jednu porážku, v tabulce jsou ale na druhém místě za Vilniusem, který má o zápas více.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Zuzana Žirková z Gambrinusu JME Brno (vlevo) přechází přes Tully Bevilaquaovou z maďarské Šoproně - ilustrační foto.

Článek

Vstup do zápasu vyšel lépe Brňankám, které rychle vedly 5:0. Po získání tohoto náskoku se jim ale na několik minut přestala dařit střelba a Francouzky stav otočily. Z chvilkové krize se však dostaly domácí basketbalistky zejména zásluhou přesné koncovky McWilliamsové, která sehrála s pivotkou Kováčovou několik bleskových protiútoků.

Hlavně pozorná obrana českých mistryň přinesla zvrat v průběhu zápasu. Francouzky najednou byly zcela bezradné, nedokázaly si najít střelecký prostor a z nepřipravených pozic měly hodně vychýlenou mušku. Střelecká produktivita Valenciennes zůstala na pouhých 32 procentech, zatímco Brňanky měly úspěšnost 43 procent.

Do poločasu získaly Brňanky devatenáctibodový náskok, který si už nenechaly vzít. Valenciennes po změně stran vyzkoušelo nátlakovou hru. Duel tím sice získal na bojovnosti, která ale vytlačila střeleckou přesnost na obou stranách. Brňanky se nechaly zatlačit do obrany a chyběl jim rychlejší přechod do útoku. Přesto stačily ubránit devatenáctibodový náskok.

"Rozdíl ve výsledku mohl být ještě vyšší. Rozhodla druhá čtvrtina, kdy jsme podali fantastický výkon v obraně a Francouzky nevěděly, co na tuto taktiku mají hrát. Následně jsme měli zdařilé akce v útoku, po kterých jsme získali rozhodující náskok," uvedl po utkání trenér Brňanek Jan Bobrovský.

Francouzský trenér Laurent Buffard neskrýval zklamání nad výkonem svých svěřenkyň v druhé polovině úvodního poločasu. "Chyběl nám pohyb, nepřesně a pomalu jsme kombinovali, což na pozornou obranu soupeřek nestačilo. Právě tato část zápasu rozhodla o naší porážce," řekl.

Výsledek - skupina A:
Gambrinus Brno - USVO Valenciennes 75:56 (17:13, 46:27, 55:35)
Nejvíce bodů: McWilliamsová 13, Kováčová 11, Veselá 11, Vítečková 11, Večeřová 9 - Feasterová 11, Le Dréanová 10. Berthieuová 9, Andersonová 9. Rozhodčí: Staudenmayer (Něm.) a Mogulkoc (Tur.). Fauly: 15:16. Trestné hody: 20/18 - 22/15. Trojky: 7:5. Diváci: 1500. Nejlepší hráčka: McWilliamsová.
Další zápasy 10. kola:
Záporoží - Šoproň 95:80 (44:43), Vilnius - Petrohrad 88:55 (48:26).

Reklama

Související témata: