Hlavní obsah

Ve finále basketbalové euroligy jsou Olympiakos a Real

Londýn

Ve finále Evropské ligy basketbalistů se utkají obhájci prvenství z Olympiakosu Pireus a Real Marid. Řecký klub porazil v semifinále v londýnské O2 areně 69:52 ruský velkoklub CSKA Moskva, kterému nevyšla odveta za loňskou finálovou porážku. Real pro sebe rozhodl španělské derby s Barcelonou v poměru 74:67.

Článek

Olympiakos má šanci stát se v novodobé historii Euroligy od zavedení Final Four teprve třetím týmem, který titul dokázal zopakovat. Předtím se to povedlo jen Jugoplastice Splitu (1990 a 1991) a Maccabi Tel Aviv (2004 a 2005). Proti CSKA byli nejlepšími střelci s třinácti body Pero Antič a Kyle Hines, který navíc přidal deset doskoků.

Španělské basketbalové El Clásico se hrálo ve Final Four poprvé od roku 1996, kdy v semifinále uspěla Barcelona. Ta byla s pouhými dvěma porážkami nejúspěšnějším týmem dlouhodobé části soutěže, ale po vydřeném postupu ze čtvrtfinále přes Panathinaikos tentokrát na finále nedosáhla.

Real je v boji o titul poprvé od svého vítězství v roce 1995 a může získat trofej podeváté v historii. Nejvíce body k tomu přispěl Felipe Reyes (17), Barceloně nestačilo ani 19 bodů Marcelinha Huertase.

Finále je na programu v neděli od 21:00, předcházet mu bude zápas poražených semifinalistů o třetí místo.

Finálový turnaj Evropské ligy basketbalistů v Londýně - semifinále:
Olympiakos Pireus - CSKA Moskva 69:52 (40:28)
Real Madrid - Barcelona 74:67 (39:33)

Reklama