Hlavní obsah

Volejbalista Štokr jde do Ruska kvůli osobní motivaci

Praha

V Itálii strávil volejbalista Jan Štokr devět sezón a v dresu Trentina se z něj stala osobnost, i když mu zpočátku nevěřili. Na Apeninském poloostrově dosáhl všeho a nyní ho hnala motivace za dalším angažmá. Využil tak svého jména a na dva roky se upsal ruskému Dynamo Krasnodar, kam v pondělí přestoupil.

Článek

"Bylo mi moc smutno, když jsem opouštěl Trento, a při loučení s klukama to bylo dojemný, ale to je život a moje rozhodnutí," řekl ČTK Štokr, 206 centimetrů vysoký hráč, přezdívaný Drobek. "V Trentu se mi líbilo, ale moje osobní motivace byla jít dál a chtěl jsem využít momentu, že mám po Trentu asi největší kredit."

Do Itálie zamířil Štokr v 21 letech z Odoleny Vody. Hrál postupně v Modeně, Cagliari, Perugii a poslední tři roky zářil v Trentinu. S tím vyhrál italskou ligu i pohár, v roce 2011 Ligu mistrů a letos i klubové mistrovství světa a znovu ligu.

"Itálie mi přirostla v srdci, zvláště region okolo Trenta a německy mluvící část," řekl Štokr. Přitom po příchodu do klubu neměl jednoduchou pozici. Nikdo mu příliš nevěřil, ale podržel ho trenér Radostin Stojčev, který si ho do týmu vybral.

"Za to jsem mu teď opakovaně na rozlučkové večeři poděkoval, že mi dal šanci. První rok byl psychicky nejtěžší, ale skončil pro nás skvěle, italským titulem," vzpomínal Štokr.

Fanoušci ho nelynčovali

Štokr věděl už před koncem italské ligy, že Trentino opustí. Proto mu hodně záleželo na tom, aby se rozloučil titulem. "A jsem moc rád, že se to povedlo," oddechl si. Reakce na odchod měl jenom pozitivní, nikdo mu nespílal, že je zrádce. "Fanoušci to vzali skvěle, přáli mi hodně štěstí, což bylo až dojemné," řekl volejbalista.

Nyní se razantní univerzál těší po náročné sezoně na odpočinek. "Mám za sebou asi nejtěžší sezonu v kariéře. Měl jsem k tomu problémy s kolenem a ramenem. Bylo to na morál, občas jsem musel zatnout zuby, ale vyplatilo se to. Teď si chci vyčistit hlavu, abych se od léta zase volejbalem bavil," plánoval otec tříletého syna.

Během volna už se začne učit základní ruská slovíčka, aby se v Rusku domluvil. V Krasnodaru dosud nebyl, ale už si město našel na mapě. "Koukal jsem, že to je blízko Soči, ale podívat se v zimě na olympiádu asi nestihnu," obával se.

V Krasnodaru nebude univerzálem, ale smečařem a nebude mít přehnaná očekávání. "Vím, že ruská liga je teď docela zajímavá, a chtěl jsem to hlavně zkusit. V týmu bude argentinský trenér a brazilský nahrávač jako v Trentinu," zjistil si Štokr.

S českou reprezentací do Evropské ligy, která startuje v půlce června, nezasáhne. "V Evropské lize je dobré dát šanci mladým, já jsem se otrkával stejně," řekl Štokr. S trenérem je domluven na letní přípravu a podzimní mistrovství Evropy.

Reklama