Hlavní obsah

Česko - Ukrajina 83:60Basketbalistky začaly přípravu na ME výhrou nad Ukrajinou

Jindřichův Hradec

České basketbalistky vstoupily úspěšně do přípravy na mistrovství Evropy, když v Jindřichově Hradci porazily Ukrajinu 83:60. Svěřenkyně trenéra Lubora Blažka se prezentovaly především kvalitní obranou, která má být hlavní zbraní českého celku.

Foto: David Veis, ČTK

Přípravné utkání basketbalistek před ME - vlevo Kateřina Křížová z českého týmu a Katerina Dorogobuzovová z Ukrajiny.

Článek

Své soupeřky nutily k chybám a mohly chodit do brejků. Trenér Blažek často volil sestavu s jedinou klasickou pivotkou, což umožňovalo rychlejší hru. Ukrajina, která se evropského šampionátu rovněž zúčastní, si s domácí obranou často nevěděla rady.

Až v závěrečných pěti minutách česká obrana polevila a dovolila soupeřkám ještě 15 body skóre korigovat. Přesto Ukrajina zaostala za svým průměrem 68 bodů z kvalifikace. Nejlepší střelkyní českého celku byla s 13 body Zrůstová, ale trefilo se všech dvanáct hráček. Naopak Ukrajinu táhla převážně jen Jagupovová, autorka 24 bodů.

"Na to, že jsme hráli první přípravný zápas, jsme podali dobrý výkon. Minulý týden jsme trénovali opravdu zostra třífázové tréninky. Přesto jsme dneska zahráli dobře v útoku i v obraně," pochvaloval si trenér Blažek. "Ukrajina má silný tým a chce na mistrovství postoupit ze skupiny. I proto mám z toho zápasu dobrý pocit," dodal.

Češky se s Ukrajinou utkají ještě ve středu znovu v Jindřichově Hradci. Dalším soupeřem bude příští týden v Praze Kanada, následovat bude turnaj v Karlových Varech za účasti Číny, Lotyšska a Ruska. Mistrovství Evropy ve Francii začíná 15. června.

Přípravné utkání basketbalistek v Jindřichově Hradci:
ČR - Ukrajina 83:60 (24:13; 41:30; 59:41)
Nejvíce bodů: Zrůstová 13, Štěpánová a Pecková po 10, Hejdová a Hindráková po 9, Bortelová, Burgrová a Křížová po 6 - Jagupovová 24, Zarycká 10, Mirčevová 6. Fauly: 22:22. Trestné hody: 24/19 - 18/15. Trojky: 4:5.

Reklama

Související témata: