Hlavní obsah

Basketbalistky USK podlehly Croatii a v pohárech končí

Basketbalistky USK Praha se mezi nejlepší čtyři týmy Centrální konference Poháru FIBA nepodívají. Ve čtvrtfinále nestačily ani v odvetném utkání na Croatii Záhřeb a po prohře 50:63 se letos s evropskými poháry loučí. V prvním utkání USK podlehl před týdnem na palubovce Croatie 66:88.

Článek

Pražskému týmu nepomohlo ani nasazení kanadské pivotky Suttonové-Brownové, která má i zkušenosti ze čtyřletého působení ve WNBA. Novopečená posila USK nespasila a po jediném zápase klub opouští.

Dvaadvacetibodová ztráta z prvního zápasu působila na domácí tým jako tíživé břemeno, vysokoškolačky v odvetě jen pět minut živily už tak notně vzdálený postupový sen. V polovině první desetiminutovky sice svěřenkyně trenéra Lubora Blažka vedly 8:4, ale série vlastních chyb je pak srazila k zemi.

Pražský celek kromě ztrát v útočné fázi přidal i velmi špatný obranný doskok a chorvatský tým vycítil šanci. Uvolněné hráčky Croatie se sice v útoku dnes nemohly tolik spolehnout na důsledně pokrytou hvězdu prvního utkání Brčaninovičovou, zato měly dost dost prostoru na střelbu z dálky. A úspěšná šňůra vynesla Záhřebu na konci první čtvrtiny dvoubodové vedení, které před poločasem hostující tým ještě o čtyři body navýšil.

Chorvatský klub i ve druhém poločase jasně kontroloval svůj postup. Pražanky se chtěly s pohárem alespoň rozloučit vítězstvím a ve 32. minutě se Croatii přiblížily na dohled jednoho bodu, ale víc nedokázaly. Soupeř dirigovaný výtečnou rozehrávačkou Kovačovou v závěru vystupňoval tempo, a když dvě minuty před koncem vedl o 14 bodů, nebylo o vítězi a postupujícím pochyb.

Pohár FIBA:
USK Praha - Croatia Záhřeb 50:63 (13:15, 26:32, 40:44)
Nejvíce bodů: Suttonová-Brownová a Voračková 10, Opluštilová 9, Brantlová 6 - Vukičevičová 13, Brčaninovičová 12, Kovačová a Paunovičová 10. Rozhodčí: Latz (Něm.), Krug (Rus.) Fauly: 18:20. Pět osobních chyb: 40. Brčaninovičová (Záhřeb). Trestné hody: 12/10 - 20/12. Trojky: 2:3. Diváci: 400. První zápas 66:86, postupuje Záhřeb.

Čtvrtfinále Centrální konference Poháru FIBA se stalo konečnou pro basketbalisty Děčína, kteří sice dnes porazili Boncourt 80:77, ale v prvním vzájemném utkání prohráli rozdílem dvaceti bodů. Severočeši tak nedokázali pomstít brněnský A Plus, nad kterým švýcarský klub zvítězil v obou zápasech v základní skupině.

Pohár FIBA:
Děčín - Boncourt 80:77
Nejvíce bodů: Bičvič 25, Williams 15, Wiedner a Sanders po 13 - Alonzo 26, Matthias a Zebulun po 11, Yuanta 10. Trestné hody: 17/13 - 26/13. Fauly: 21:22. Trojky: 5:6. První zápas: 86:106, postupuje Boncourt.

Reklama

Související témata: