Hlavní obsah

Česko - Kanada 65:67Basketbalistky v přípravě na ME znovu těsně prohrály s Kanadou

Praha

České basketbalistky v přípravě na mistrovství Evropy i podruhé prohrály s Kanadou, kterou tak neporazily v posledních čtyřech vzájemných zápasech. Po úterní prohře o šest bodů dnes v Praze na Folimance prohrály 65:67 trojkou čtyři vteřiny před koncem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Lenka Bartáková (vlevo) z českého týmu a Kia Nurseová z Kanady v přípravném utkání basketbalistek v Praze před mistrovstvím Evropy.

Článek

"Muselo se to líbit. Byl to z naší strany velmi dobrý basketbal plný nasazení. Kanada hraje výborný atletický basketbal, my jsme se tomu přizpůsobili a rozhodně jsme nebyli horším týmem. Soupeř měl jen trochu více štěstí, když jim tam v závěru padla ta střela," zhodnotil asistent trenéra Ivan Beneš.

"Obě utkání pro nás byla velmi cenná, s výkony jsme spokojení, jen mrzí ty porážky, jelikož výhry by nás lépe psychicky naladily," dodal.

Kanada měla dobrý vstup do zápasu a ujala se vedení 9:2, ale Češky se rychle chytly a i zásluhou presinku po celém hřišti předvedly šňůru 17:0. Největší zásluhu na tom měla Kateřina Elhotová, která v tomto úseku hry zaznamenala devět bodů.

Ve druhé části Češky odskočily na 12 bodů, ale pak se jim přestalo v útoku dařit a Kanada začala snižovat. Na začátku druhé půle pak soupeř kontroloval šňůrou 11:0 a ze zápasu se stala přetahovaná o vedení.

Colleyová trojku proměnila

V úvodu poslední části dala dvě důležité trojky Elhotová, ale vyrovnaný stav trval až do úplného konce. Češky šly do koncovky s jednobodovým vedením, ale Kanaďanky v závěru posledního útoku proměnily zásluhou Colleyové trojku. Domácí hráčky měly poslední čtyři vteřiny minimálně k vyrovnání, ale nedostaly se ani ke střele.

"Potřebovali jsme vyzkoušet některé hráčky, kdyby se hrálo jen na vítězství, tak by se zvolily neexperimentální věci a asi bychom vyhráli. Ale od toho jsou přípravy, abychom si vyzkoušeli některé věci. Poznali jsme, že vysunutý presink nám fungoval, dostávali jsme Kanadu pod tlak. Celkově nám to odpovědělo na mnoho otázek ohledně týmu," řekl Beneš.

Nejlepší českou střelkyní byla s 20 body Elhotová. "Střelec potřebuje dávat body a ona je střelec. Takže je dobře, že se jí dnes dařilo. Zvedla si sebevědomí, tým ji teď možná bude více hledat, takže je to jen dobře," dodal Beneš.

Reprezentaci čeká před evropských šampionátem ještě příští týden turnaj v Karlových Varech za účasti Lotyšska, Číny a Ruska.

Přípravné utkání basketbalistek před mistrovstvím Evropy:
ČR - Kanada 65:67 (25:15, 37:30, 50:50)
Nejvíce bodů: Elhotová 20, Hanušová 9, Bartoňová 8 - Pilypaitisová 13, Achonwaová 11, Boogardová 10. Fauly: 20:23. Trestné hody: 20/16 - 21/13. Trojky: 5:6.

Reklama

Související témata: