Hlavní obsah

Házenkáři přišli na úvod MS o výhru nad Islandem

EL MENZAH (Tunisko)

Osmigólový náskok čtvrthodiny před koncem dával českým házenkářům reálnou šanci na vítězný vstup do světového šampionátu v Tunisku, jenže Island vytěžil z jejich chyb a premiérové utkání skupiny B nakonec skončilo nerozhodně 34:34.

Článek

"Je mi z toho špatně, až do breku. Ten zápas byl jasně rozehraný na vítězství, ale vlastními chybami jsme se o ně připravili. Až do poloviny druhého poločasu kluci produkovali skvělou házenou, jenže pak na ně padla deka, přestali běhat a v útoku už neuměli tak hrozit soupeři, který lehce proměňoval protiútoky, takže nakonec můžeme být vděčni za remízu," říkal viditelně zdrcený trenér Rastislav Trtík, který v závěru jen bezmocně sledoval tenčící se vedení jeho mužstva.

Už při nástupu na hřiště bylo přitom na českých hráčích patrné veliké nabuzení, které se promítlo i do hry. Aktivní vysunutá obrana na soupeře platila a v 7. minutě vedli 4:1, přičemž Islandu povolili skórovat jen ze sedmičky. Seveřané se sice snažili lepším pohybem dostat do hry, dokázali však jen snížit na rozdíl jediné branky.

Chyběl důraz v koncovce

Výborný Galia v brance, pestřejší provedení útoku i hodně důrazná obrana pomáhaly národnímu týmu zvýraznit vedení, po šňůře čtyř branek byl ve 24. minutě už stav 16:9. Od té chvíle ale Petersson začal osobně hlídat kanonýra Jíchu. "Ztratili jsme tím značnou část palební síly, už jsme nebyli tak důrazní v koncovce," připustil Trtík.

Dokud se dařilo dostávat míč na pivot Juříčkovi, držela reprezentace šestigólový náskok a ve 45. minutě to bylo už 30:22 a nikdo by asi nečekal napínavou koncovku. České hráče však přepadla únava, ztratili jiskru i rychlost a na úspěšné brejky mohly jen vzpomínat. V postupném útoku navíc udělali velké množství chyb a probuzení Islanďané začali velmi snadno stahovat. "Týmu odcházela herní kondice, každá chyba srážela psychiku," uznal kouč.

K vítězství scházelo 15 vteřin

Situaci soupeři usnadňovala i naše vyloučení i fauly na brankovišti, po nichž Stefansson neomylně proměňoval trestné hody. Šesti minut před koncem činil rozdíl skóre už jen tři góly (31:28), v poslední minutě se Islandu dokonce povedlo srovnat.

"Přestali jsme hrát přes křídla, bojácná hra v útoku postrádala nápad a obrana zůstávala až příliš otevřená," štvalo Trtíka. Jícha sice ještě našel odvahu ke střele, ale na konečných 34:34 srovnal Stefansson ze sedmičky, když do závěrečného hvizdu scházelo jen patnáct vteřin.

Výsledky MS v házené:
Skupina A:
Tunisko - Angola 39:23 (20:10)
Skupina B:
ČR - Island 34:34 (20:14)
Nejvíce branek: Juříček 7, Brůna a Radčenko po 6, Jícha 6/1, Nocar a Filip po 4 - Stefansson 11/7, Michaelsson a G. Sigurdsson po 6, Gunnarsson 5/1. Rozhodčí Lemme, Ullrich (Něm.), sedmimetrové hody 3/1:9/8, vyloučení 7:4, 900 diváků, poločas 20:14.
Skupina C:
Chorvatsko - Argentina 36:23 (15:13).
Skupina D:
Německo - Egypt 28:25 (15:13).

Reklama

Související témata: