Hlavní obsah

James touží ve finále NBA po odplatě

Miami

Souboj zkušených týmů nabitých hvězdami přináší finále basketbalové NBA, které začne v noci na pátek. Obhájci titulu z Miami v čele s nejužitečnějším hráčem ligy LeBronem Jamesem přivítají San Antonio, v jehož dresu usiluje už o pátý titul v kariéře sedmatřicetiletý Tim Duncan. Pokud uspěje, stane se teprve druhým hráčem historie, který dokázal zvítězit v NBA ve třech různých dekádách.

Foto: Lynne Sladky, ČTK/AP

Nejužitečnější hráč ligy LeBron James.

Článek

Miami hraje o titul potřetí za sebou, což je přesně to, co vedení klubu fanouškům slibovalo, když v roce 2010 získalo Jamese a Chrise Boshe. Hvězdnou trojici Heat doplňuje Dwyane Wade, kterého sice v play off dlouho trápilo zranění kolena, v posledním sedmém zápase finále konference s Indianou ale předvedl výborný výkon.

Pro Jamese je zápas se San Antoniem dlouho očekávanou příležitostí k odplatě. Před šesti lety spolu s dalšími nezkušenými mladíky z Clevelandu prohrál se Spurs své první finále v kariéře ve čtyřech zápasech. "Od roku 2007 ve mně pořád zůstává, že mě o něco připravili. Vyhráli u nás a oslavovali na našem domácím hřišti," řekl osmadvacetiletý James.

Nyní je ve zcela jiné situaci a podle sázkařů jsou úřadující šampióni mírnými favority. "Je to povětšinou ta samá parta. Stejná 'velká trojka' a trenér Pop (Gregg Popovich). Už se na to těším," prohlásil James na adresu největších hvězd soupeře.

Spurs, kteří proměnili všechny čtyři dosavadní finálové účasti v titul, od roku 2007 o trofej nehráli. U triumfů v letech 1999, 2003, 2005 a 2007 nechyběl Tim Duncan. Poslední tři tituly s ním získali i Tony Parker a Manu Ginobili a právě z dlouholeté souhry a zkušeností by San Antonio chtělo těžit.

Poznámky o stáří v San Antoniu neřeší

Poznámky, že už jsou příliš staří, si hvězdní hráči nijak neberou. "Jsme staří už asi osm let. Pamatuji si, že to o nás říkali už v roce 2007," prohlásil pětatřicetiletý Ginobili. "Možná, že jsme, ale hrajeme dobře, hrajeme spolu a každý rok jsme na špičce," dodal argentinský reprezentant.

V roce 2007 dokázali Spurs dravého Jamese dobrou obranou takřka vymazat z palubovky. "Dovedu si představit, že na to pořád myslí," řekl Duncan. "Je to velký bojovník, určitě na to nezapomněl," dodal.

Předchozí série s Indianou potvrdila, že pokud James nemá dostatečnou podporu od spoluhráčů, je Miami k poražení, což si uvědomuje i uznávaný mistr taktiky Popovich, jenž San Antonio dovedl ke všem titulům.

"To byl mladý LeBron a byl neuvěřitelný. Teď už je ale čtyřnásobným nejužitečnějším hráčem a bude to rozhodně jiný příběh," prohlásil Parker. "Uděláme, co půjde, abychom ho zbrzdili. Zastavit ho nemůžeme, to je jasné," dodal jednatřicetiletý francouzský reprezentační rozehrávač.

Reklama

Související témata: