Hlavní obsah

V nominaci basketbalistek na ME je i devatenáctiletá Vyoralová

Praha

Do konečné nominace českých basketbalistek na mistrovství Evropy ve Francii se překvapivě dostala devatenáctiletá Tereza Vyoralová. Čeká ji první velká akce v dospělé kategorii stejně jako Kateřinu Hindrákovou. Trenér Lubor Blažek naopak z týmu vyřadil Kateřinu Křížovou a účastnici loňských olympijských her Lenku Bartákovou.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Přípravné utkání basketbalistek před mistrovstvím Evropy - Ljudmila Sapovová (druhá zleva) z Ruska a česká hráčka Jana Veselá.

Článek

Hráčku VŠ Praha Bartákovou připravilo o místo ve dvanáctičlenném výběru rozhodnutí kouče jet na turnaj jen se dvěma klasickými rozehrávačkami. "V současné době jsem přesvědčený, že Veronika Bortelová podává velmi dobré výkony, Kateřina Bartoňová totéž. V tu chvíli, kdy jsme řekli, že nepojedeme na tři, ale jen na dvě rozehrávačky, tak byly karty rozdány jasně," řekl Blažek.

Důvodem je především vyjádření důvěry dirigentkám hry. "Rozhodli jsme se hned od začátku vsadit na dvě rozehrávačky, aby cítily důvěru. Navíc tam máme i křídla, která jsou schopna alternovat na rozehrávce," dodal.

Smůla provází Křížovou, která se nevešla do konečného kádru ani pro olympijské hry v Londýně. "Je nemocná. Onemocněla už před turnajem (v Karlových Varech) a bylo to na ní vidět i ve čtvrtek při zápase s Lotyšskem," uvedl na adresu strakonického křídla Blažek.

Již dříve ze širšího kádru vypadly pivotka Kamila Štěpánová z francouzského Landes, křídelnice Michaela Stará z Hradce Králové a rozehrávačka Petra Záplatová z Trutnova. Vyoralová společně s Hindrákovou a Terezou Peckovou jako jediné ze současného týmu nezažily mistrovství Evropy v roce 2011. V kádru zůstalo šest stříbrných medailistek z MS 2010.

Šampionát ve Francii začíná 15. června. Češky mají ve skupině za soupeře Bělorusko, Litvu a Chorvatsko.

Konečná nominace basketbalistek na mistrovství Evropy:
Rozehrávačky: Veronika Bortelová (DSK Karlín), Kateřina Bartoňová (Cadi la Seu/Šp.),
křídla: Kateřina Elhotová, Michaela Zrůstová (obě USK Praha), Tereza Pecková, Romana Hejdová (obě IMOS Brno), Jana Veselá (Antakya/Tur. a USK Praha), Kateřina Hindráková (Trutnov), Tereza Vyoralová (VŠ Praha),
pivotky: Ilona Burgrová (USK Praha), Petra Kulichová (Košice), Alena Hanušová (IMOS Brno).

Reklama

Související témata: