Hlavní obsah

Maximální spokojenost, liboval si kouč házenkářek Bašný po postupu na MS

Most

Postup na prosincový světový šampionát do Srbska podle trenéra Jana Bašného ukazuje, jak velký pokrok české házenkářky v poslední době udělaly. Ještě před dvěma lety v play off o mistrovství světa drtivě prohrály s Černou Horou, od té doby se ale výrazně zvedly a dokázaly projít na následující dvě velké akce - na evropský i světový šampionát. Podle Bašného je vidět, že tým jde pořád nahoru.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

České házenkářky pózují po vítězném zápase s Islandem a postupu na MS

Článek
Fotogalerie

"Před loňským mistrovstvím Evropy jsme se nedostali na velkou akci osm let a teď se nám to povedlo dvakrát za sebou. Ani chlapům se to asi pět nebo šest let už nepodařilo. Takže maximální spokojenost," řekl Bašný v rozhovoru s novináři po sobotní výhře 26:21 nad Islandem, kterou Češky stvrdily postup na šampionát.

Trenér připustil, že nečekal tak jednoznačný průběh play off. Základ k postupu jeho tým položil už před týdnem vysokou výhrou 29:17 na Islandu. "Když jsem říkal před zápasem, že to je 50 na 50, nehledal jsem si alibi. Z předešlých šesti zápasů s Islandem vyzněla většina lépe pro ně, to jen ukazuje na to, že se náš tým zlepšuje," podotkl Bašný.

Postup podle něj stylově zakončil mimořádně úspěšnou sezónu, kterou česká ženská házená prožila. "Jako absolutní outsider jsme se dostali na mistrovství Evropy do druhého kola a hráli jsme dobré zápasy s nejlepšími týmy na světě. Teď jsme se dostali na mistrovství světa a Most navíc vyhrál Vyzývací pohár. Co víc chcete," podotkl padesátiletý trenér.

Nároďák výkladní skříní domácí ligy

Cení si toho, že se jeho tým stále zlepšuje. "Před dvěma lety jsme dvakrát vysoko prohráli v play off. Rok před mistrovstvím Evropy jsme prohráli doma o 19 gólů s Ukrajinou a na šampionátu jsme je pak porazili. To zlepšení tam samozřejmě je," řekl. "Teď nás čeká další krůček, dostat se mezi nejlepších deset týmů světa je ohromně těžké, mnohem složitější. Ale pracujeme na tom a zamakáme na tom," podotkl Bašný.

Poslední úspěchy podle něj dokazují, že česká ženská házená je na vzestupu. "Určitě. A hlavně to symbolizuje to, že se výborně pracuje v klubech. My tady za těch čtrnáct dní už toho holky moc naučit nemůžeme. Český ženský nároďák, to vždy byla výkladní skříň domácí ligy," podotkl Bašný.

Na světovém šampionátu se český celek představí po dlouhých deseti letech a Bašný by rád udělal další výkonnostní krok směrem ke špičce. "Budeme se snažit sehrát stejné zápasy jako na mistrovství Evropy, jen s lepšími výsledky. Nevyhrát jen jeden, ale třeba dva nebo tři zápasy," uvedl. "Uvidíme, jaká bude skupina, jak se to bude vyvíjet. Ale budeme si klást samozřejmě vyšší cíle. Tým se vyvíjí a musí se vyvíjet i ambice," dodal Bašný.

Reklama

Související témata: