Hlavní obsah

San Antonio - Miami 113:77Stav série 2:1 San Antonio uštědřilo Miami debakl a ujalo se vedení v sérii

San Antonio

Basketbalisté San Antonia Spurs mají znovu blíže k titulu v NBA. Ve třetím finálovém utkání uštědřili doma úřadujícím mistrům Miami Heat debakl 113:77 a ujali se vedení v sérii 2:1. Výhra o 36 bodů je navíc třetí nejvyšší v historii finále NBA. Čtvrtý zápas se hraje v noci ze čtvrtka na pátek znovu v San Antoniu.

Foto: Reuters

Nejlepším střelcem zápasu byl Danny Green (vlevo) s 27 body.

Článek

Hráči San Antonia těžili zejména z přesné střelby za tři body v podání dvojice Danny Green a Gary Neal, kteří předvedli životní výkony a dohromady se postarali o 51 bodů.

Nejlepším střelcem zápasu byl s 27 body Green i díky sedmi trojkám. Náhradník Neal, který nikdy nebyl draftován a hrál ve Španělsku, Itálii a Turecku, než se vrátil zpět do USA, pak dal jen o jednu trojku méně. Celkem San Antonio proměnilo 16 trojek.

"Mě jejich výkon nepřekvapil. Tvrdě pracují na tom, aby mohli být pro tým užiteční. Byli připraveni podat takový výkon a dnes se jim to povedlo," chválil kouč San Antonia Greg Popovich. "Spoluhráči i trenér mi pořád říkali, ať se nebojím střílet. To mi dodalo sebevědomí a výsledkem byl tento zápas," těšilo hrdinu zápasu Greena.

Udrželi Jamese na uzdě

Dalším rozhodujícím faktorem byla velmi dobrá obrana Spurs, která udržela největší hvězdu soutěže LeBrona Jamese na pouhých 15 bodech a střelbě 21/7. "Máme, co jsme si zasloužili. Každou střelu, kterou chtěli, tak dali. My jim v tom nebyli schopni zabránit. K naší typické hře jsme se vůbec nedostali," litoval trenér Miami Erik Spoelstra.

San Antonio vedlo celé utkání a už v první čtvrtině uteklo na 11 bodů. Miami se sice vrátilo do hry, ale ve třetí čtvrtině nejprve nechalo domácí odskočit na 15 bodů, a když poslední dvanáctiminutovku začali Spurs šňůrou 13:0, bylo o vítězi definitivně jasno.

Dnešní výhrou si Spurs naklonili štěstěnu na svou stranu. Od roku 1985, kdy byl zaveden současný systém finále, se totiž ve 12 ze 13 případů stal šampiónem ten tým, který za stavu 1:1 vyhrál třetí finále. Jedinou výjimkou bylo v roce 2011 právě Miami.

Přijde Parker o čtvrtý zápas?

Jedinou nepříjemnou zprávou pro San Antonio bylo zranění klíčového rozehrávače Tonyho Parkera, který má problémy se stehenním svalem a hrozí, že přijde o čtvrtý zápas. Podle vyšetření má sval pouze natažený.

"Dobrá zpráva je, že tam není trhlina. Ale musíme počkat, jak se budu cítit zítra. Kdyby to byl zápas základní části sezóny, tak bych nehrál," přiznal jednatřicetiletý Parker po návštěvě lékaře.

Play off NBA:
Finále - 3. zápas:
San Antonio - Miami 113:77 (24:20, 50:44, 78:63)
Nejvíce bodů: Green 27, Neal 24, Leonard 14, Duncan 12 - Wade 16, James a Miller po 15, Bosh 12. Fauly: 13:21. Trestné hody: 19/11 - 10/7. Trojky: 16:8. Diváci: 18.581. Stav série: 2:1.

Reklama

Související témata: