Hlavní obsah

Házenkáře čeká existenční utkání se Slovinci

TUNIS

Přestože v dosavadních třech zápasech světového šampionátu v Tunisku čeští házenkáři nevyhráli, stále pro ně žije naděje na postup ze skupiny. Musí ale v pátek obstát v existenčním duelu se Slovinci. Když porazí vicemistry Evropy, o den později bude nutné zdolat i Kuvajt a k postupu potřebují ještě pomoc v podobě výhry Ruska nad Islandem.

Článek

Pokud ale národní tým v pátek nezvítězí, pak se pouze šťastnou souhrou náhod vyhne nedělnímu balení kufrů a předčasnému návratu domů. Zbytečnými ztrátami bodu s Islandem i Alžírskem a porážkou s Rusy jsme dostali naše šance do trochu teoretické roviny. Výsledky jsou prostě jiné, než jsem si představoval. Z hráčů cítím zklamání, ale taky odhodlání něco zachránit a pořád chci věřit, že dokážeme Slovinsko porazit, byť k ideálnímu hernímu projevu tu máme daleko," uvažoval trenér Rastislav Trtík.

Místo čtvrtečního tréninku mužstvu přichystal videorozbor hry Slovinců. "Mají silnou především levou stranu, prosazují se střelci Jovičič a Rutěnka, výbornou práci na střední spojce odvádí Zorman a v brance září dvoumetrový Lapajne. Umí hrát v rychlém tempu, ale slabší se zdají z křídel i na pivotu, takže pokud bude dobře pracovat naše zadní řada a z vysunuté obrany budeme sbírat míče, je tu šance," líčí kouč.

Úspěch mohou přinést brejky

Recept na úspěch v těžkém zápase hledá jedině v brejcích. "Musíme konečně začít těžit z rychlého protiútoku, protože ofenzivě proti postavené obraně schází rychlost, takže nerozehráváme patřičné kombinace a řadě hráčů chybí i kondiční základ, což je ale nedostatek z klubů, který jsme během pár dnů soustředění těžko mohli dohnat," posteskne si Trtík.

Sám ale zatím nebyl schopen pružně střídat ani neprokázal zrovna cit pro hru. "Možnosti jsou omezené, pokud nesnížíme počet technických chyb. Doslova krmíme soupeře míči pro brejky a umíráme zasaženi vlastními zbraněmi," hledá vysvětlení Trtík, jenž doufá ve využití nejlepšího hráče Jíchy. "Vlastně jen on dokáže vystřelit zdálky a je tou palebnou silou, kterou potřebujeme. Celý čtvrtek měl však zase zvýšenou teplotu, doktor mu dává injekce a dokonce pro něj přivezli vakcínu z Česka," přibližuje trenér.

Reklama

Související témata: