Hlavní obsah

Česko - Černá Hora 30:25Házenkáři porazili Černou Horu a postoupili na ME

Čeští házenkáři počtvrté za sebou postoupili na mistrovství Evropy. Po výborném výkonu porazili v sobotu v posledním utkání kvalifikace doma Černou Horu 30:25 a zajistili si vítězství ve skupině. Při bodové rovnosti mezi oběma celky rozhodla o pořadí v tabulce bilance ze vzájemných utkání, Češi ji mají lepší díky tomu, že v Černé Hoře prohráli jen o gól.

Foto: Zehl Igor, ČTK

Čeští házenkáři se radují z výhry nad Černou Horou.

Článek

Šampionát se bude hrát v lednu příštího roku v Dánsku, los základních skupin se uskuteční příští pátek v Herningu. Češi naposledy chyběli na mistrovství Evropy v roce 2006, od té doby se probojovali na všechny kontinentální šampionáty.

Čechům po středeční výhře v Izraeli a porážce Němců s Černou Horou stačila k postupu i remíza, od začátku ale hráli na vítězství. Velkou vzpruhou pro ně byl návrat uzdraveného kapitána Filipa Jíchy, který kvůli střevním problémům chyběl v Izraeli.

V Brně ale režíroval českou ofenzivu a domácí od úvodních minut mířili na šampionát. Vstřelili první tři góly zápasu, a když Juříček po deseti minutách zvýšil na 7:3, vzal si hostující trenér oddychový čas.

Cítili formu

"Cítili jsme už ve středečním zápase v Izraeli, že tým má formu. Dnes i s uzdraveným Jíchou ukázal, že to není pouze o jednom hráči. Předvedli jsme týmovou práci," řekl kouč Vladimír Haber. V zápase mu vyšel cíl získat hned v úvodu náskok. "Povedlo se. Kdybychom nechali soupeři prostor, tak bychom zápas těžko otáčeli. Naopak, když se celkům z bývalé Jugoslávie nedaří, tak jsou poloviční," konstatoval Haber.

Český celek ale pokračoval v soustředěném výkonu a zvyšoval vedení. Jícha dal čtyři z prvních šesti branek domácího mužstva, ale také výbornými přihrávkami připravoval střelecké pozice pro spoluhráče. K velkému výkonu se rozchytal brankář Štochl, a Češi tak před přestávkou odskočili do vedení 16:9. V úvodním dějství se mohli pyšnit osmdesátiprocentní střeleckou úspěšností.

Černohorci v kvalifikaci dvakrát porazili favorizované Německo, ale v dnešním duelu, který už nemohl nic změnit na jejich postupu na šampionát, na rozjetý český tým nestačili. Domácí hráči ani po příchodu z kabin neubrali z tempa a v 37. minutě už vedli o devět branek, když se z brejku prosadil Stržínek. Neomylný byl především Jícha, s deseti góly nejlepší střelec utkání.

"Pozitivní na našem výkonu byla hlavně obranná činnost. Hlavně v prvním poločase jsme byli s defenzivou spokojeni," dodal kouč Jaroslav Hudeček. Poznamenal, že součástí taktiky bylo střídat pouze jednoho hráče. "Pokud se jich střídá více, tak má soupeř v současné házené hodně prostoru na úspěšný protiútok," vysvětlil.

Černohorci ztrátu jen snížili

Černohorci ztrátu v závěru nepatrně snížili, na dotažení skóre ale nemohli pomýšlet. Na hřiště tak Haber poslal i mladíky z lavičky a pět minut před koncem začala brněnskou halou obíhat mexická vlna na oslavu postupu do Dánska.

"Obrovskou výhodou našeho týmu je, že máme v záloze kvalitní mladíky, které přímo na hřišti herně vychovávají starší hráči," poznamenal Hudeček. Přesto mladí hráči naskočili do zápasu až v závěru. "Když bylo ještě pět minut do konce, tak jsme měli strach, aby se zápas neotočil. Dnes šlo skutečně o hodně. Postupu z prvního místa ve skupině s Černou Horou a Německem si nesmírně ceníme," radoval se Haber.

Němci jsou naopak po výhře Čechů smutní, i přes závěrečnou výhru nad Izraelem totiž s největší pravděpodobností poprvé v historii nepostoupí na evropský šampionát. Mají pouze teoretickou šanci na postup ze třetího místa, sami s ním ale po výhře Čechů přestali počítat a trenér Martin Heuberger se musí bát o místo.

Kouč Němců nicméně obvinil Černohorce, že v Brně šetřili opory. "Štve mě, že nastoupili bez čtyř hráčů základního kádru, kteří proti nám byli nosnými pilíři. To je nesportovní. Ale rozhodující bylo, že jsme s nimi dvakrát prohráli, možnost kvalifikovat se byla už dopředu jen utopie," řekl Heuberger rozhlasové stanici Bayerischer Rundfunk.

Kvalifikace o postup na ME házenkářů v Brně
ČR - Černá Hora 30:25 (16:9)
Sestava a branky ČR: Štochl, Mrkva - Babák, Bečvář 3, Horák 3, Hrstka 3, Jícha 10/3, Juříček 2, Jurka 1, Kasal 1, Kubeš, Motl, Mráz 1, Sobol 1, Stržínek 5, Šulc.
Rozhodčí: Dobrovits, Tajok (oba Maď.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 4/1. Vyloučení 5:5.
Aschaffenburg: Německo - Izrael 38:19 (21:12)

Reklama