Hlavní obsah

Jícha označil svých deset gólů proti Černohorcům po nemoci za malý zázrak

Brno

Celý týden trápila házenkáře Filipa Jíchu střevní viróza, skoro nic nejedl a prý zhubl až pět kilogramů. V závěrečném utkání kvalifikace přesto ukázal, proč je považován za jednoho z nejlepších světových hráčů, a Černohorcům nasázel deset gólů. Že se prosadí až tak výrazně, prý nečekal, a svůj střelecký výkon označil za malý zázrak.

Foto: Zehl Igor, ČTK

Filip Jícha ve výskoku v utkání proti Černé Hoře.

Článek

"Celou dobu (nemoci) jsem nebyl v hale a nedržel míč v ruce. Maximálně jsem zavítal na záchod a na něm většinou byl v předklonu. Virózu provázely vysoké horečky. To všechno se projevilo na úbytku sil," popsal Jícha zdravotní problémy, které jej v týdnu připravily o kvalifikační zápas v Izraeli.

Střelecký výkon v Brně ho překvapil. "Při rozcvičení jsem ani jednou netrefil branku. Moje dynamika a technika odešly. Při zápase jsem naopak nedal ani jednu střelu vedle. Byl jsem proto moc rád, že jsem nastoupil," usmíval se Jícha. Odmítl ale, by on jediný rozhodl o vítězství (30:25) pečetícím postup. "Na výhře se podepsal výkon všech šestnácti hráčů," poznamenal Jícha.

Střídání si řídil sám

S trenéry měl lídr českého týmu domluveno, že si svoje střídání bude řídit sám. Podle vlastních pocitů a únavy. "Jsem na něco podobného zvyklý z klubového působení v Kielu, kde se většinou střídáme sami. Pokud nehrajeme katastrofálně, to v takových chvílích do hry zasáhne trenér. Jsme už na takové úrovni, že si dokážeme říct, kde je hranice. Za ní už nemůžeme týmu přinést nic dobrého, můžeme naopak hodně pokazit," vysvětlil Jícha.

Sám proto před střídáním volal na spoluhráče Pavla Horáka, ať se připraví a svleče. "Chci hrát kvalitně. Proto nelze odehrát bez střídání celý zápas," řekl Jícha a byl spokojený s týmovým výkonem mužstva. "Pro mě bylo nejdůležitější, že jsme našli správné řešení jak zakončit akce. Jsem pyšný na náš tým a na to, že jsme vyhráli skupinu. Což je pro mě v současných podmínkách, jaké jsou v české házené, neuvěřitelné. Velký podíl na současném úspěchu má týmové souznění," poznamenal.

"Duch a dobrá atmosféra v týmu už byly nastaveny dříve. Bylo by nefér, kdybych nezmínil čtyři hráče, kteří se na tom podíleli a už nejsou v kádru. Jedná se o Jiřího Hynka, Václava Vraného, Jana Filipa a Karla Nocara," vyjmenoval Jícha opory minulých sezon, v nichž se začal rodit současný úspěšný kádr.

Reklama

Související témata: