Hlavní obsah

San Antonio - Miami 114:104Stav série 3:2San Antonio ve finále NBA potřetí vede a je krok od titulu

San Antonio
Aktualizováno

Basketbalisté San Antonia se do třetice ve finálové sérii NBA ujali vedení a jedna výhra je dělí od zisku titulu. V neděli Spurs na domácí palubovce porazili Miami 114:104 a za stavu 3:2 na zápasy budou moci finále ukončit v úterý na palubovce soupeře. Pokud se obhájcům titulu opět podaří vyrovnat, rozhodne o šampiónovi až čtvrteční zápas znovu v hale floridského týmu.

Foto: John G. Mabanglo, Reuters

Manu Ginobili (20) pomohl San Antoniu k další výhře nad Miami.

Článek

Hvězdou pátého zápasu byl obrozený Manu Ginobili s 24 body a 10 asistencemi. Zkušený Argentinec splatil důvěru trenéra San Antonia Grega Popoviche, který jej vůbec poprvé v sezóně zařadil do základní sestavy, v níž nahradil Thiaga Splittera. Ginobili byl mimo jiné strůjcem klíčové šňůry 15:1 na přelomu třetí a čtvrté části.

"Nešlo ani tolik o to, že jsem byl v základu, ale nažhavilo mě, že jsem trefil první dvě střely," řekl Ginobili a ze svého výkonu měl očividnou radost. "Doteď mě to štvalo, byl jsem zklamaný. My hrajeme finále, bylo to 2:2 a já pořád cítil, že ve skutečnosti příliš týmu nepomáhám. A já to potřeboval cítit," dodal.

Dařilo se ale celé základní pětce, která dala dohromady 107 bodů. S 26 byl nejlepším střelcem zápasu Tony Parker, ačkoliv hrál s nataženým stehenním svalem, Ginobilimu se střelecky vyrovnal Danny Green, který trefil šest trojek a stanovil nový rekord NBA v počtu úspěšných tříbodových pokusů během finálové série (25). Tim Duncan přidal 17 bodů a 12 doskoků, zbývající člen první pětky Kawhi Leonard přispěl 16 body. Domácí tým střílel s vysokou úspěšností 60 procent.

Miami nemělo zápas pod kontrolou

LeBron James a Dwyane Wade dali v dresu Miami po 25 bodech, ale James proměnil pouze osm z 22 střel z pole. Heat prohrávali v prvním poločase až o 17 bodů, ale ve třetí části se přiblížili na jediný bod. Po pětiminutovém úseku na přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny však vedli Spurs už o 19. Závěr vyšel skvěle náhradníkovi hostů Rayi Allenovi, který ve zbytku zápasu nastřílel 15 ze svých 21 bodů, ale k obratu to nevedlo.

"Jednoznačně nás přehráli, nedokázali jsme dostat zápas pod kontrolu," uznal kouč Miami Eric Spoelstra. "Znovu platilo, že mají skvělé začátky zápasu a my špatné. Neumím to vysvětlit. Teď se (v šestém zápase) ukáže, jestli jsme lepší tým a jestli jsme na takovou situaci lépe připraveni," řekl Wade.

Play off NBA:
Finále - 5. zápas:
San Antonio - Miami 114:104 (32:19, 61:52, 87:75)
Nejvíce bodů: Parker 26, Ginobili a Green po 24, Duncan 17, Leonard 16 - Wade a James po 25, Allen 21, Bosh 16. Trestné hody: 26/21 - 23/19. Fauly: 21:24. Trojky: 9:11. Diváci: 18 581. Stav série: 3:2.

Reklama

Související témata: