Hlavní obsah

Zraněná Veselá zůstává s basketbalistkami na ME, je z ní fanynka

Mouilleron-le-Captif

České basketbalistky nakonec na mistrovství Evropy nebudou postrádat svou spoluhráčku Janu Veselou. Ta jim sice po přetržení předního zkříženého vazu v koleně už nepomůže na hřišti, rozhodla se však zůstat s týmem alespoň jako fanynka a v úterý se s výpravou přesunula do Mouilleron-le-Captif, kde se odehraje osmifinálová skupina.

Foto: Sport.cz

Jana Veselá opouští předčasně palubovku během úvodního duelu českých basketbalistek na ME ve Francii proti Bělorusku.

Článek

"Měla jsem možnost odjet domů, ale rozhodla jsem se zůstat, protože tu mám péči doktorů, mám tady lidi kolem sebe a je tu s holkama sranda. Doma bych byla přes den sama, protože mamka pracuje. To by nebylo ideální. Tady se nějak zabavím," řekla Veselá.

Zranění kolena utrpěla hned v úvodním utkání na šampionátu s Běloruskem, když se po čtyřech minutách hry střetla s protihráčkou. "Vybíhala jsem po cloně, chytala jsem míč a obránkyně mě dobíhala, zahákly jsme se nohama a mně noha povolila. Cítila jsem, jak mi tam křuplo, tak jsem si hned říkala, že to bude špatné. Potom mi to ale nenatékalo, tak jsem věřila, že by to nemuselo být až tak vážné. Doufala jsem, ale pak přišel v nemocnici konečný ortel a bylo to," popisovala Veselá.

Je to pro ni první vážné zranění v kariéře, proto vedle lékařů sbírala informace i u spoluhráček, které už si něčím podobným prošly. "Jelikož s tímhle zraněním nemám zkušenosti, tak jsem se holek ptala, jak dlouho na nohu nebudu moct šlapat a podobně. Dostala jsem nějaké rady. Ještě se musím naučit chodit s berlemi, zatím je pohyb hodně těžký," dodala.

"Alespoň si odpočinu"

Připustila, že první chvíle byly těžké. Nyní už je ale se zraněním vyrovnaná. "Samozřejmě jsem z toho smutná, protože jsem se těšila, že si zahraju s holkama za USK, kam jsem se vrátila po letech v zahraničí. Ale co můžu dělat, to je život. Na druhou stranu odpočinout si od basketu po tolika letech nebude úplně od věci," řekla Veselá.

V příštích dnech tak změní alespoň dočasně své povolání a z basketbalistky se stane fanynkou. "Jsem teď největší fanynka, budu s holkama chodit na zápasy a z lavičky je povzbuzovat. Určitě jsem nervóznější, než kdybych hrála. Prožívám to víc, protože jim na hřišti nemůžu pomoct. Na druhou stranu je to ale docela zajímavé sledovat to z té druhé strany," dodala.

Čekání na operaci

Nyní musí zhruba tři týdny čekat, než splaskne otok a noha bude připravená na operaci. "A pak to bude dlouhá rehabilitace, posilování, to zabere pár měsíců. Tuhle fyzickou přípravu asi nikdo nemá rád. Ale náš kondiční trenér Aleš Kaplan to dělá poměrně zábavnou formou, dává do toho vtípky, takže to půjde vydržet," uzavřela Veselá.

Reklama

Související témata: