Hlavní obsah

OBRAZEM: Basketbalistky nabírají sílu na osmifinálové zápasy u Atlantiku

Mouilleron-le-Captif

Osvěžující vánek z Atlantského oceánu pomáhá českým basketbalistkám zahnat únavu z těžkých bojů na mistrovství Evropy. Po postupu do osmifinálové skupiny našel český tým stejně jako další účastníci skupiny F ubytování v letovisku Bourgenay přímo na západním pobřeží Francie v Biskajském zálivu.

Foto: David Šváb, ČTK

Alena Hanušová (vlevo) a Petra Kulichová na pokoji kondičního trenéra v hotelu ve francouzském Mouilleron-le-Captif, kde jsou ubytovány české basketbalistky na mistrovství Evropy.

Článek
Fotogalerie

Jde o velkou změnu oproti hotelu v Angers, kde bydlel tým v základní části turnaji. Zatímco tamní pobyt doprovázely zvuky sousední dálnice a nákupního centra, zde mohl tým po výhře nad Britkami vyrazit na společnou procházku po pláži a uklidňovat se zvukem vln narážejících do skalnatého pobřeží.

"Bylo fajn, že jsme mohly takhle vyrazit se projít. Tam u dálnice něco takového ani nešlo, tady je to mnohem lepší," řekla pivotka Tereza Pecková.

Spokojenost s nynějším ubytováním panuje i v realizačním týmu. "Oproti minulému hotelu je tohle přepych a luxus. Tam to bylo na úrovni motelu u dálnice. Tady máme i potřebné zázemí. Já tady mám apartmán, kde mohu mít všechno potřebné vybavení na rehabilitaci holek," řekl masér týmu Ladislav Burian, který si z Prahy přivezl zhruba 600 kilogramů vybavení včetně masérských lehátek a přístrojů na magnetoterapii či kryoterapii.

Hitem jsou lymfatické kalhoty

Mezi hráčkami jsou oblíbené zejména lymfatické kalhoty, které si na hodinu obléknou a ony jim za pomoci tlaku pomohou vyčistit mízní systém. "Je to taková detoxikace těla. A nahrazuje to masáž, takže mi to ušetří čas, který mohu věnovat další hráčce," popsal Burian, který zároveň plní roli kustoda a společně s vedoucí týmu Petrou Landergott se stará například i o přípravu dresů. "Dělám, co je potřeba, aby holky byly spokojeny a mohly se soustředit jen na hru," dodal.

Změna hotelu přinesla také velké zlepšení ve stravování. "V tom prvním bylo jídlo nepoživatelné a muselo se to řešit na nejvyšších orgánech FIBA. Tady je strava pestrá, kvalitně připravená. Sortiment je tu neustále připraven jak na svačinu, tak na teplé jídlo. Od šesti od rána až do půlnoci se mohou jít holky najíst," řekl Burian.

Přesun na nové místo však sebou přinesl i negativa. Tím největším je skutečnost, že hrací hala Vendéspace je od hotelu vzdálena zhruba 50 minut jízdy autobusem po okreskách. "To je špatné, protože to nás připraví o důležitý čas na odpočinek. Proto jsme si na tréninky našli malou halu poblíž hotelu, abychom nemuseli cestovat tak daleko," řekl trenér Lubor Blažek.

Dlouhá cesta z haly na hotel se podepisuje i na žaludcích hráček. "Než jsme dojely z prvního zápasu na hotel, tak jsme měly takový hlad, že jsme do sebe naládovaly všechno, co nám na hotelu připravili," prozradila Pecková.

Pokud se českým basketbalistkám podaří postoupit i do čtvrtfinále, bude je čekat ještě jedno stěhování, a to přes celou Francii do Lille, kde se už nyní hraje druhá osmifinálová skupina a kde v sousedním Orchies proběhne závěrečné play off. Sedm set kilometrů dlouhý přesun má výprava předběžně naplánovaný pomocí rychlovlaku TGV ze sto kilometrů vzdáleného Nantes.

Reklama

Související témata: