Hlavní obsah

Nenasytný James sní o tom, že Miami dotáhne k vítěznému hattricku

Místo aby se basketbalista LeBron James nechal unášet euforií a velkolepými oslavami obhajoby titulu s Miami v NBA, v hlavě už spřádá plány na další sezónu. James je posedlý touhou dotáhnout Miami k mistrovskému hattricku, což se naposledy v letech 2000 až 2002 povedlo Los Angeles Lakers.

Foto: Mike Segar, Reuters

Hvězdný LeBron James z Miami s cenou pro nejužitečnějšího hráče finále NBA.

Článek

"Vyhrát titul je snem každého a my příští sezónu nebudeme výjimkou. Pro nás všechny to bude velká výzva. Ale podmínkou je, že se zase musíme zlepšit i jako jednotlivci. Každý musí v létě přijít do haly a makat na sobě, aby šel nahoru i celý tým. Já jsem si alespoň jistý, že to tak udělám," líčil James, který zazářil 37 vstřelenými body a dvanácti získanými doskoky v rozhodujícím sedmém finálovém klání proti San Antoniu.

Také závěr zápasu se hrál podle Jamesových not: nejprve necelou půlminutu před koncem přesnou střelou zvýšil na 92:88, aby vzápětí v obraně získal míč a proměněnými dvěma šestkami zajistil rozhodující trhák.

James netajil, jak jej série vyčerpala. Miami už bylo téměř na odpis, v sérii prohrávalo 2:3 na zápasy a v šestém utkání jej spasila vyrovnávací trojka Raye Allena pět sekund před koncem, která utkání nasměrovala do prodloužení. V něm James a spol. už šanci nepustili stejně jako v čtvrtečním zápase "o všechno".

"Ale v minulém zápase jsme doslova bojovali o život. Navíc jsme v sérii třikrát prohrávali. Bylo to nejtěžší finále, jaké jsem zažil," líčil James, který v roce 2007 ještě v dresu Clevelandu právě proti San Antoniu neúspěšně bojoval ve finále.

Valila se na něj kritika, teď je na vrcholu

"Před touto sérií jsem řekl, že jsem lepší hráč, než když jsem šel naposledy proti Spurs. A že jsem svým spoluhráčům pomohl v důležitých okamžicích na nejsledovanější scéně, to mě uspokojuje víc než cokoliv jiného na celém světě," vyznal se James.

Před třemi lety se na jeho hlavu valila kritika, když opustil Cleveland a zamířil do hvězdami nabitého Miami, aby si splnil sen o titulu. A když předloni James s Miami ve finále nestačil na Dallas, sklízel škodolibý posměch za to, že v rozhodujících okamžicích nesplnil všeobecná očekávání.

Teď je ale osmadvacetiletá globální celebrita na vrcholu. V minulé sezoně jako nejužitečnější hráč ligy dovedl Miami k triumfu nad Oklahomou, nyní to samé zopakoval i proti San Antoniu.

To se v historii povedlo jen legendám Michaelu Jordanovi a Billu Russellovi. Stal se také devátým hráčem historie s více než jedním oceněním pro MVP finálové série, před ním pouze Kobe Bryant, Shaquille O'Neal a Hakeem Olajuwon dokázali tuto trofej získat dvakrát za sebou. Nejužitečnějším hráčem základní části byl James vyhlášen už počtvrté.

Nejlepší hráč na světě

O satisfakci ale nehovoří. "Jenom se naplnila vize, za kterou jsem do Miami před třemi lety přicházel. Teď se cítím prostě skvěle," uvedl James.

"LeBron si zaslouží všechno, čeho právě dosáhl. Je to nejlepší hráč světa a jeden z největších lídrů, jaké jsem kdy poznal. Lidi, co ho (Jamese) kritizují, nerozumí této hře," prohlásil prezident Heat Pat Riley, bývalý slavný kouč, který v osmdesátých letech čtyřikrát přivedl Los Angeles Lakers k titulu a to samé před sedmi lety zopakoval i s Miami.

Právě Riley v létě 2010 Jamesův příchod k týmu Heat zosnoval a teď si může blahopřát, jak se jedna z největších transakcí v historii NBA vyplatila.

Reklama

Související témata: