Hlavní obsah

Španělsko - Česko 75:58Basketbalistky podlehly Španělsku a semifinále ME si nezahrají

Orchies
Aktualizováno

České basketbalistky si semifinále mistrovství Evropy nezahrají. Ve středečním čtvrtfinále podlehly dosud neporaženému Španělsku 58:75 a čeká je boj o 5. až 8. místo a o postup na mistrovství světa. K tomu potřebují ve čtvrtečním utkání porazit Itálii, která prohrála 79:85 se Srbskem. To se utká se Španělskem v semifinále.

Foto: Profimedia.cz

Ilona Burgrová (vpravo) brání Španělku Albu Torrensovou.

Článek

"Španělsko jsme od roku 2004 neporazili, i v době naší největší síly. Při stříbru na MS 2010 jsme s nimi prohráli o 20 bodů," konstatoval trenér Lubor Blažek. "Dnes ale náš mladý a renovovaný tým předvedl velmi dobrý výkon. Španělsko bohužel hraje bez chyb, neztrácelo míče a rozdíl ztrát 6 ku 19 musí být na výsledků vidět," hodnotil utkání.

Cílem českých reprezentantek bylo udržet s favoritem co nejdéle krok. Jenže hned v úvodu se Španělkám povedla šňůra 13:0, během které se chytla nejlepší hráčka Evropy za rok 2011 Alba Torrensová a český tým doslova ničila.

Střílela téměř bezchybně a jen za první čtvrtinu dala 13 bodů a za poločas 22 bodů. Španělky díky ní už v první čtvrtině utekly na 17 bodů.

Češky se ještě zvedly a po trojkách Terezy Peckové a dvou sedmibodových šňůrách snížily ve druhé čtvrtině na sedmibodový rozdíl. Ale Torrensová byla nezastavitelná a v podstatě jen s pivotkou Sancho Lyttleovou držela Španělky v úniku. Obě daly dohromady 36 ze 41 bodů Španělska v první půli, tedy o bod více než všechny Češky dohromady. Přesto se svěřenkyním Lubora Blažka povedlo před půlí přiblížit na šest bodů a udržet naději na obrat.

Zraněná Veselá citelně chyběla

"Španělsko má hru založenou na dvou kvalitních hráčkách, kterým zbytek týmu vytváří dobré pozice. Neměli jsme možnost zvolit na Torrensovou tak vysokého hráče, který by ji ubránil. Měla to být Jana Veselá, ale ta je zraněná. Bez ní jsme jim mohli konkurovat těžko," řekl Blažek.

V úvodu druhé půle se jim podařilo ubránit hned několik útoků Španělek, ale bylo z toho jen srovnání na 41:41, protože další nadějné pozice český tým nevyužil.

V klíčové chvíli se Češkám přestala dařit střelba. Španělky toho využily, znovu utekly na osm bodů a tentokrát už vedení nepustily. České hráčky už neměly sílu na další obrat a koncovka byla ve španělské režii.

Český tým se s Itálií utká ve čtvrtek od 14:00. Vítěz duelu si zajistí účast na mistrovství světa, pokud zároveň Turecko postoupí ve večerním utkání do semifinále. V opačném případě pak bude třeba vyhrát i zápas o 5. místo.

"Bude to těžké, protože máme minimum času na odpočinek. Navíc se organizátoři rozhodli, že teď po zápase bude dopingová kontrola, takže nás tu zdrží ještě déle. Je to pro nás nepříjemná situace. Dřív jak ve dvě hráčky neusnou, ráno musíme udělat taktickou poradu. Program se momentálně spiknul proti nám," řekl Blažek.

Srbskému finiši Italky neodolaly

Italky přitom ve vyrovnaném utkání od začátku vedly a měly dlouho navrch. Starala se o to zejména Giorgia Sottanaová, autorka 22 bodů.

Srbky zaostávaly už o osm bodů, ale pak přešly na nátlakovou obranu, kterou přehrály i českou reprezentaci. Vytvořily si velký tlak, který zásluhou trestných hodů přetavily ve vítězství.

Do vedení je poslala až 46 vteřin před koncem po trestných hodech Jelena Milovanovičová, která byla s 21 body nejlepší srbskou střelkyní. Italky pak pokazily další dva útoky a rozjeté Srbky už nezastavily.

Pro Srbsko je to pátá výhra za sebou na turnaji a historický úspěch. Tím už byl samotný postup do čtvrtfinále.

ME basketbalistek - čtvrtfinále (Orchies):
Česko - Španělsko 58:75 (15:25, 35:41, 46:54)
Nejvíce bodů: Elhotová 13, Kulichová a Pecková po 10 - Torrensová 29, Lyttleová 23, Valdemorová 11. Rozhodčí: Jones (Wales), Delaunéová (Fr.), Reiter (Něm.). Fauly: 10:14. Trestné hody: 12/10 - 14/9. Trojky: 6:6.
Srbsko - Itálie 85:79 (23:26, 38:42, 64:65)
Nejvíce bodů: Milovanovičová 21, M. Dabovičová 17, Radová 15, Radočajová 14 - Sottanaová 22, Masciadriová 11, Ressová 10. Rozhodčí: Baumanis (Lot.), Martinescuová (Rum.), Halliko (Est.). Fauly: 19:28. Trestné hody: 34/28 - 13/9. Trojky: 9:10.

Reklama