Hlavní obsah

Basketbalisté Philadelphie vystřídali Boston v čele divize

NEW YORK

V přetahované o první místo v Atlantické divizi basketbalové NBA mají po nočních zápasech mírně navrch hráči Philadelphie. Ti porazili těsně Indianu, zatímco dosavadní lídr Boston prohrál doma s Houstonem. V dresu Celtics odehrál dvanáct minut Jiří Welsch, jenž zaznamenal šest bodů.

Článek

Boston prohrával v utkání s Rockets již o šestnáct bodů, dokázal se však dotáhnout na rozdíl jediného bodu, to ale bylo vše. Na konečném vítězství Houstonu 97:94 měl velký podíl Jon Barry, jenž patnáct ze svých sedmnácti bodů nastřílel v klíčové závěrečné čtvrtině.

"Těžko si můžete naplánovat takovou bodovou šňůru. Je docela vzácnost, že jsem se trefil pětkrát za sebou, ale bylo to potřeba," poznamenal Barry, jenž v předchozím zápase v Miami vyšel bodově naprázdno.

Pětatřicetiletému veteránovi se uvolnily ruce díky tomu, že se hráči Celtics soustředili především na bránění Jao Minga. Čínský pivot byl přesto s 23 body nejlepším střelcem Houstonu, o bod víc zaznamenal v dresu Bostonu Ricky Davis.

Po třízápasové pauze způsobené zraněním ramena se do sestavy Philadelphie vrátil Allen Iverson a jeho 27 bodů výrazně napomohlo k výhře 89:88 nad Indianou. V rozhodujícím momentě se však domácí hvězda převtělila do role nahrávače a díky koši necelých sedm sekund před koncem se stal hrdinou Kyle Korver.

Třiadvacetiletý Korver navíc v průběhu utkání podpořil svůj tým pěti trojkami. "To, že už ve své druhé sezoně v NBA dokáže střílet rozhodující koše, hodně vypovídá o jeho schopnostech," pochválil mladého spoluhráče Iverson.

Hráči 76ers si tak připsali v sezoně další dramatickou výhru nad Indianou. Listopadové utkání totiž rozhodl Iverson střelou se sirénou, ohlašující konec prodloužení. "To já jsem prohrál tenhle zápas. Beru na sebe plnou odpovědnost a také jsem se už omluvil spoluhráčům," kál se Stephen Jackson, jenž patnáct sekund před koncem neproměnil ani jeden z dvou trestných hodů.

Vítězství o jediný bod dosáhli v pondělí také hráči Atlanty, kteří se dokázali vrátit do zápasu proti Orlandu. Stíhací jízdou v posledních pěti minutách zlikvidovali hráči Hawks dvanáctibodový náskok týmu Magic a dvě sekundy před koncem stanovil konečné skóre 80:79 Antoine Walker.

O zázrak se ještě poté pokusil Grant Hill, po jeho střele však míč dvakrát poskočil po obroučce a nakonec vypadl ven. "Myslel jsem, že mě to zabije. Už tolikrát mu to tam dnes těsně spadlo, naštěstí ale v rozhodující chvíli minul," oddychl si Walker, jenž se svými spoluhráči zaznamenal teprve devátou výhru v sezoně.

Boston - Houston 94:97
Nejvíce bodů: Davis 24 - Jao Ming 23
Philadelphia - Indiana 89:88
Nejvíce bodů: Iverson 27 - Jackson 24
Atlanta - Orlando 80:79
Nejvíce bodů: Delk 17 - Francis 24
New Orleans - Memphis 91:98
Nejvíce bodů: Dickau - Swift a Wright 19
Seattle - San Antonio 84:103
Nejvíce bodů: Murray, Radmanovic a Daniels 13  - Ginobili 23
Los Angeles Clippers - New York 96:89
Nejvíce bodů: Brand 24 - Marbury 20

Reklama