Hlavní obsah

Česko - Bělorusko 50:64Basketbalistky opět podlehly Bělorusku a na ME skončily šesté

Orchies
Aktualizováno

České basketbalistky na závěr mistrovství Evropy prohrály s Běloruskem 50:64 a obsadily šesté místo. Turnaj zakončily s bilancí čtyř výher a pěti porážek. Povedlo se jim splnit cíl v podobě postupu na mistrovství světa 2014 a mistrovství Evropy 2015, kam se probojovalo nejlepších šest celků šampionátu ve Francii.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér basketbalistek Lubor Blažek

Článek

Češky chtěly soupeřkám vrátit prohru 39:60 z úvodního utkání turnaje, ale opět se ukázalo, že jim běloruská hra nesedí.

"Bělorusko je v současné době lepší. Mělo hrát v první čtyřce, ale samo si to rozhodlo prohrou proti Srbsku. Je vidět, že nám Bělorusko svou hrou nevyhovuje. Navíc si proti nám věří. Problém máme hlavně s jejich silnými pivoty. Když jsme na čtyřku museli dát menší hráčku, tak jsme měli problém," hodnotil utkání trenér Lubor Blažek.

V úvodu se sice ke dvěma trojkám dostala Michaela Zrůstová, která do utkání nastoupila i přes nachlazení, ale pak se běloruská obrana zavřela a Češky se velmi těžko bodově prosazovaly. Naopak v útoku se Běloruskám dařilo dostávat míče na pivotky a ty poměrně lehce skórovaly.

Rozhodla druhá čtvrtina, ve které Bělorusko předvedlo šňůru 12:0, uteklo na rozdíl patnácti bodů a vedení už nepustilo. Střelecky se navíc chytla bývalá hráčka VŠ Praha Alexandra Tarasovová, která ve třetí čtvrtině odpovídala na českou snahu o nápor.

Ve čtvrté čtvrtině se Češkám velmi dobrou obranou dařilo zůstat ve hře (40:50). Pak však sudí odpískali přísný pátý faul pivotce Petře Kulichové, která musela ze hřiště a Bělorusky toho využily. Zásluhou své hvězdy Jeleny Levčenkové znovu získaly převahu pod košem a koncovku si pohlídaly.

"Dnes to bylo o koncentraci na zápas a ta nám chyběla. Přílišné uspokojení je větší nepřítel než soupeř, zvláště když jde o tak silný tým, jako je Bělorusko. To byla neporazitelná kombinace," řekl Blažek.

"Holky ale udělaly maximum pro postup na MS, takže se na ně nemohu zlobit za to, že dnes už neměly takovou koncentraci, jaká byla potřeba. Navíc nás už hodně trápily nemoci a různá zranění. Jsem rád, že klíčové zápasy už jsme měli za sebou," dodal Blažek.

Mistrovství Evropy basketbalistek v Orchies (Francie):
o 5. místo:
ČR - Bělorusko 50:64 (12:20, 19:35, 36:50)
Nejvíce bodů: Zrůstová 13, Burgrová 9, Hindráková 8, Kulichová 6 - Levčenková 18, Tarasovová 14, Veramejenková 11. Rozhodčí: Halliko (Est.), Jones (Wales), Jokič (Černá Hora). Fauly: 18:14. Trestné hody: 13/7 - 17/16. Trojky: 3:4.
o 7. místo:
Itálie - Švédsko 60:77 (13:24, 38:45, 51:64)
Nejvíce bodů: Zanoniová 11, Dottová 10, Ressová a Gattiová po 8 - Egnellová 15, E. Eldebrinková 12, F. Eldebrinková 11. Rozhodčí: Delaunéová (Fr.), Kučerová (ČR), Martinescuová (Rum.). Fauly: 25:16. Trestné hody: 15/13 - 27/19. Trojky: 5:6.

Reklama