Hlavní obsah

Házenkáři touží zdolat Řecko a zahrát si o devátou příčku

PRAHA

Porazit ve čtvrtek od 16.15 h v Radésu Řeky potřebují čeští házenkáři a pak musí doufat, že ve večerním zápase Slovinsko nezdolá Francii, aby si na světovém šampionátu mohli v sobotu v Nabeulu zahrát o deváté místo s lepším ze souboje Němců se Švédy. Národní mužstvo tak vlastně po týdnu stojí v Tunisku před existenčním duelem.

Článek

"Stejně jako v základní skupině proti Slovincům, zase máme před sebou jedinou alternativu: vítězství. Den volna jsme uvítali k nabrání sil, abychom vydrželi znovu hrát hodně agresivní styl obrany i proti Řecku a věřím, že na ně půjdeme dostatečně nabuzeni," tvrdí pivot David Juříček.

Pokud český tým ve čtvrtek odpoledne při svém posledním vystoupení v I. skupině druhé fáze MS ale neuspěje, nebo mu zkříží plány výhra Slovinců, nastoupí pozítří k souboji o konečnou jedenáctou příčku. "Nemáme to úplně v rukou, ale ten první krok prostě musíme udělat. Řecko tu sice udělalo zázračné výsledky, když získalo skalpy Francie či Ruska, mně se přesto zdá jako hratelný soupeř a cítím šanci na dobrý výsledek," přemítá nejzkušenější člen týmu Jan Filip.

Řekové jsou dost neznámým protivníkem

Řekové jsou pro nás dost neznámým protivníkem. "Jde jim ale o semifinále, což by se mohlo podepsat na jejich nervozitě. Odpočinuli jsme si a dáme do toho teď veškeré síly. Máme šanci být devátí, což by bylo slušné umístění, jen se pro to musíme na hřišti udělat maximum," uvažuje dál Filip. Dosáhnout na devátou příčku, takový je aktuální sen reprezentace. "Chceme dokázat, že náš postup ze skupiny nebyl náhodný a že patříme do druhé fáze turnaje a taky je rozdíl skončit na devátí či třeba až dvanáctí," soudí Juříček.

"Ten zápas bude hodně o vůli. Řekové už budou v konečném účtování určitě před námi, přesto si na ně troufneme. Musíme ale počítat s tím, že podobně jako Francouzi pokusí obsadit Jíchu, aby eliminovali naši nejlepšího střelce a vyrukují na nás se svým propracovaným stylem obrany, přes nějž se zkusíme prosadit z brejků," vykládá Juříček.

Reprezentace hraje na hraně možností

Reprezentace hraje na hraně reálných možností. "Projevuje se tu nezkušenost řady hráčů s tak těžkými zápasy na mezistátní scéně a klíčové opory jsou pak přetěžovány, ale je před námi je zřejmá výzva: pokud se dostaneme mezi elitní světovou desítku, půjde o nejlepší výsledek Česka za posledních deset let," souhlasí trenér Rastislav Trtík, který ale nesmí kvůli trestu za incident s delegátem v zápase s Tunisany na střídačku ani ve čtvrtek.

"Asistent Míka má sice moji plnou důvěru, ale družstvo je ode mne zvykle na přece jen odlišný styl koučování, takže určitý problém s tím máme. Věřím ale, že mužstvo najde dost fyzických i morálních sil, aby dokázalo Řeky udolat. Nesmíme je ale podcenit a leknout se jejich zatažené obrany, jak se to stalo Rusům, kteří devět minut před koncem nad Řeckem vedli 22:21, ale nakonec při zoufalé útočné fázi prohráli 24:29," vypráví Trtík, jenž zase nemůže počítat s Hynkem, jemuž zlomený nos otekl a samovolně se z něj spouští krev.

Nastoupit by znovu měl ale Roman Farář, přestože za ním v úterý do Tuniska dorazila smutná zpráva o úmrtí otce. "Dal jsem mu na vybranou, zda hrát či ne, nabídli jsme mu i možnost předčasného odjezdu. Říkal, že by si i jeho tatínek určitě přál, aby nastoupil. Vážím si takového postoje," pokyvuje hlavou Trtík.

Reklama