Hlavní obsah

Vyčerpaný Tomjanovich vzdal funkci trenéra Lakers

PRAHA

Jen půl sezóny trvalo trenérské angažmá Rudyho Tomjanoviche ve slavném basketbalovém klubu Los Angeles Lakers. Nástupce úspěšného Philla Jacksona se vzdal funkce ze zdravotních důvodů. Než bude jmenován nový kouč, povede loňské finalisty NBA dosavadní asistent Frank Hamblen. Tomjanovich prohlásil, že už nikdy nebude trénovat.

Foto: mgoblue.com

Rudy Tomjanovich

Článek

"Je to čistě mé rozhodnutí, nebyl na mne vyvíjen tlak zvenčí, neměl jsem konflikt s hráči nebo problém s životem v Los Angeles. Je to moje osobní záležitost," ujistil Tomjanovich v prohlášení, že jeho odchod nemá nic společného s průměrnou bilancí 22 vítězství z 41 zápasů, na kterou Lakers nebyli v posledních letech zvyklí.

Šestapadesátiletý kouč už chyběl ve dvou předchozích zápasech kvůli žaludeční viróze a Hamblen zažil s týmem dvě vítězství. Tomjanovich přišel do Lakers po léčbě rakoviny močového měchýře a ve své předchozí dlouholeté štaci v Houstonu přivedl Rockets ke dvěma titulům v letech 1994 a 1995.

Jako hlavní důvod svého odchodu nyní označil psychické i fyzické vyčerpání z náročné funkce v ambiciózním klubu. "Jako kdybych se stále cítil hůř. Proč se to děje a proč to moje tělo nemůže vydržet, na to v současnosti nemám odpověď," řekl s tím, že mu klub nabídl dvouletou spolupráci v roli poradce.

Reklama