Hlavní obsah

Basketbalistky USK mají v EL téměř stejnou skupinu jako loni

Mnichov
Aktualizováno

Basketbalistky USK Praha mají v Evropské lize čtyři stejné soupeře jako v minulé sezoně. Dnešní los v Mnichově jim znovu přisoudil za protivníky Salamanku, Galatasaray istanbul, Novi Záhřeb a Polkowice. Skupinu C pak z nejvýše nasazených celků doplnil Spartak Moskevská oblast a litevský nováček Kibirkstis.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Druhý tým české ligy IMOS Brno se ve skupině B utká s Fenerbahce Istanbul, Rivasem Madrid, Wislou Krakov, Naděždou Orenburg, Šoproní a Montpellierem.

Mistryně z USK v minulé sezóně ze skupiny postoupily až z pátého místa, před nimi skončily Salamanca, Polkowice i Galatasaray. Turecký celek pak Pražanky vyřadil v play off. Celkem měly hráčky USK s těmito čtyřmi celky v minulé sezóně bilanci čtyři výhry a šest porážek.

Podle USK hratelná skupina

„Uvidíme, jak silný se nám nakonec podaří sestavit tým. Ale domnívám se, že to je hratelná skupina. Nejnepříjemnější bude Galatasaray, v Salamance se také vždy těžko hraje, ale ostatní týmy jsou hratelné," řekla trenérka USK Natália Hejková.

„S protivníky se dobře známe, ale pro mě je nejdůležitější, že oproti minulé sezóně budu s týmem od začátku. Navíc budeme mít nový tým s novou rozehrávačkou Laiou Palauovou, která je čerstvou mistryní Evropy a věřím, že budeme silnější," dodala.

Právě pro posilu Palauovou budou souboje ve skupině pikantní, neboť bude hrát proti Polkowicím, odkud do USK přišla. Hejková zase dobře zná Spartak, kde v letech 2006 až 2008 působila a získala dva euroligové tituly.

USK začne doma 6. listopadu s Novim Záhřebem, následně se představí na hřišti Spartaku a poté doma přivítá Galatasaray, který má v kádru dvě španělské mistryně Evropy Albu Torrensovou a Sancho Lyttleovou. Ta byla na ME vyhlášena nejužitečnější hráčkou. Brňanky začnou na hřišti Šoproně.

Brněnští má co napravovat

Brno se pokusí napravit minulou sezónu, v níž ze 12 zápasů vyhrálo jen dvakrát a skončilo poslední ve skupině. Jednu z výher si připsalo proti Wisle Krakov, se kterou se utká i tentokrát stejně jako s Rivasem Madrid. Celkově však na Brno čeká zřejmě nejvyrovnanější skupina ze všech tří.

„Dostali jsme divácky atraktivní týmy. Skupina je silná, čtyřikrát musíme za soupeřkami letět, což bude ekonomicky náročné. Těžký soupeř bude zejména tým Fenerbahce, neboť turecký ženský basketbal je nyní finančně hodně silný," řekl ČTK trenér Jan Bobrovský.

Za další favority skupiny považuje Orenburg a Rivas. „Tým Madridu dostáváme v posledních letech pravidelně do skupiny, jeho skladba se příliš nemění. Šoproň a Krakov jsou už našimi tradičními soupeři. Výhodou je, že cesta autobusem za těmito dvěma týmy nebude dlouhá," dodal brněnský kouč.

Odhadnout skutečné síly všech týmů ve skupině si netroufá. „Hodně bude záležet na financích a doplnění kvalitními hráčkami. Stejně jako v našem případě," uvedl Bobrovský.

Základní část se odehraje ve třech skupinách, z nichž postoupí vždy čtyři celky plus dva nejlepší na pátých místech. Prvenství obhajuje Jekatěrinburg.

Los základních skupin Evropské ligy basketbalistek:
Skupina A:
Jekatěrinburg
Bourges
Košice
Famila Schio
Györ
Kayserispor
Skupina B:
Fenerbahce Istanbul
Rivas Madrid
Wisla Krakov
Naděžda Orenburg
Šoproň
IMOS Brno
Montpellier.
Skupina C:
Spartak MO
Salamanca
Galatasaray Istanbul
Polkowice
ZVVZ USK Praha
Novi Záhřeb
Kibirkstis Vilnius
Program českých týmů:
6. listopadu: USK - Novi Záhřeb, Šoproň - Brno.
13. listopadu: Spartak - USK, Brno - Wisla.
20. listopadu: Brno - Naděžda.
27. listopadu: USK - Galatasaray, Brno - Montpellier.
4. prosince: Polkowice - USK, Rivas - Brno.
11. prosince: USK - Kibirkstis.
18. prosince: Salamanka - USK, Brno - Fenerbahce.
5. ledna: Novi Záhřeb - USK.
15. ledna: Brno - Šoproň.
22. ledna: USK - Spartak, Wisla - Brno.
29. ledna: Naděžda - Brno.
5. února: Galatasaray - USK, Montpellier - Brno.
12. února: USK - Polkowice, Rivas - Brno.
19. února: Kibirkstis - USK.
26. února: USK - Salamanka, Fenerbahce - Brno.

Reklama