Hlavní obsah

Čeští házenkáři skončili po prohře s Německem na MS desátí

NABEUL

Čeští házenkáři obsadili na světovém šampionátu v Tunisku v konečném pořadí desáté místo. Rozhodla o tom jejich dnešní prohra v Nabeulu s Německem 34:39 po prodloužení. V normálním hracím čase skončil zápas se stříbrnými medailisty z olympijských her nerozhodně 33:33.

Článek

Pro německé házenkáře, kteří se pravidelně v posledních letech vraceli z vrcholných mezinárodních akcí s medailemi, byl letošní souboj až o deváté místo určitě zklamáním. Favorit však začal o poznání klidněji, čeští házenkáři naopak chybovali v rozehrávce a první branku vstřelil až v páté minutě Brůna. Za dalších pět minut ale bylo poprvé vyrovnáno 4:4.

Důrazná německá obrana dělala českým hráčům problémy, soupeř čtyřmi góly v řadě získal vedení 8:4. Skvěle ale chytal brankář Petr Štochl a nedovolil soupeři získat ještě větší náskok. Hlavně Brůnova přesná ruka pak vrátila české házenkáře znovu do hry.

Svěřenci trenéra Trtíka vyrovnali skóre a v 24. minutě šli po Juříčkově gólu poprvé do vedení. Zápas pak pokračoval jako na houpačce. V 28. minutě vedl český celek 15:13, ale Jansen dvěma góly vyrovnal. V závěru poločasu hrál český tým bez brankáře s jedním hráčem v poli navíc, ale tento tah trenérovi nevyšel. Jeho svěřenci gól do šatny nedali, naopak po střele přes celé hřiště se radoval německý brankář Lechtlein.

Kousek o nečekané výhry

Po změně stran chytil Galia sedmičku, a to byl signál k obratu. České mužstvo si udržovalo mírné vedení až do 43. minuty, poté Němci průběh znovu otočili, a když byl za stavu 29:31 vyloučen Nocar, zdál se být zápas s úřadujícími mistry Evropy ztracen.

Filip však v oslabení snížil, Štochl zlikvidoval další sedmičku a Juříček vyrovnal. Český celek pak dokonce vedl po Filipově gólu a favorizované Němce mohl nečekaně dorazit Radčenko, ale vystřelil ukvapeně a minul. Na druhé straně si pak prodloužení vymohl Weber.

V nastaveném čase už českým hráčům viditelně docházely síly. Štochl sice dvakrát zachránil, ale pro jeho spoluhráče v útoku byla německá branka najednou jako zakletá. Němci vyhráli prvních pět minut prodloužení 4:0 a o devátém místě bylo rázem jasno.

Pátí jsou srbští házenkáři

Házenkáři Srbska a Černé Hory obsadili páté místo na mistrovství světa. Ve svém posledním utkání na turnaji v Tunisku dnes porazili reprezentaci Řecka po jednoznačném průběhu druhé půle 37:26. Až osmí na šampionátu skončili bronzoví medailisté z aténské olympiády Rusové, kteří na závěr prohráli o tři branky s Norskem. Vpodvečer jsou na programu semifinálové duely Francie - Chorvatsko a Tunisko - Španělsko.

Výsledek - o 9. místo:
ČR - Německo 34:39 po prodl. (33:33, 15:16)
Rozhodčí: Baum, Goralczyk (oba Pol.). Sedmimetrové hody: 3/3 - 5/2. Vyloučení: 1:4. Diváci: 7000.
Sestavy:
ČR: P. Štochl, Galia - Nocar 1, Brůna 8, Řezníček 1, Laclavik 4, Piskač 3/3, Filip 8, Farář, Hynek, Radčenko 2, Juříček 3, Hríb, Szymanski 4.
Německo: Bitter, Lechtlein 1 - von Behren 5, Roggisch 2, Grandorf 1, Weber 2, Tiedke 6, Hegemann 1, Grafenhorst, Zeitz 4, Jansen 8/1, Velykyj 5/1, Kehrmann 3, Schöne 1.
Další výsledky:
o 5. místo: SČH - Řecko 37:26 (15:12),
o 7. místo: Norsko - Rusko 30:27 (14:15),
o 11. místo: Švédsko - Slovinsko 32:29 (17:14)

Reklama

Související témata: