Hlavní obsah

V basketbalové NBA muselo dvakrát rozhodnout prodloužení

NEW YORK

Hned dvakrát se v pondělních zápasech basketbalové NBA dočkali diváci prodloužení. Zatímco v New Jersey se pak mohli domácí fanoušci radovat z vítězství 107:97 nad Philadelphií, v Utahu místní Jazz prohráli s New Yorkem 99:102.

Článek

Philadelphia, jež s Bostonem bojuje o vedoucí pozici v Atlantické divizi, se musela obejít bez své největší hvězdy Allena Iversona, kterého skolila chřipka. Jejím nejlepším střelcem tak byl s osmadvaceti body pivot Willie Green, který však výrazně zaostal za lídrem New Jersey Vincem Carterem.

Olympijský vítěz ze Sydney nastřílel 43 bodů a zaznamenal svůj nejlepší výsledek v sezoně. Po sedmadvaceti bodech v prvním poločase sice v třetí čtvrtině polevil a proměnil jen jeden z šesti pokusů, ale v závěrečných minutách a v prodloužení znovu střílel důležité koše.

"Byl jsem unavený, takže jsem se hlavně snažil zůstat trpělivý," řekl Carter, který na palubovce strávil 48 minut. Podpořil ho i dvaatřicetiletý Jason Kidd, který podvaašedesáté v kariéře zaznamenal triple-double. Do statistik si domácí basketbalista zapsal 22 bodů, 11 doskoků a 16 asistencí.

Teprve třetí vítězství v novém roce zaznamenali basketbalisté New Yorku. V zápase na palubovce Utahu šest minut před koncem vedli již o třináct bodů (88:75), ale situaci si ještě notně zkomplikovali. Do konce zápasu přidali už jen tři body, a protože jich domácí Jazz nastříleli šestnáct, muselo o vítězi rozhodnout prodloužení.

V něm se osmi ze svých třiceti bodů prosadil nejlepší střelec zápasu Stephon Marbury a dovedl Knicks k vítězství. "Poslední měsíc a půl jsme byli pod velkým tlakem, je to pro nás hodně důležité vítězství. Věděli jsme, že za každou cenu musíme vyhrát, abychom měli na čem stavět," oddechl si jeho spoluhráč Kurt Thomas.

Třetí porážku za sebou bez zraněného Kobeho Bryanta utrpěli Los Angeles Lakers. Kalifornskému celku se proti Atlantě nepovedl vstup do zápasu, domácí tým se dostal do vedení 14:0 a v poločase odešel do kabin s náskokem 29 bodů.

Po přestávce Lakers především díky svému nejlepšímu střelci Lamaru Odomovi, jenž zaznamenal 28 bodů, náskok prakticky smazali. Tři minuty před koncem již Atlanta vedla jen o bod (98:97), ale v závěru si dokázala vítězství pohlídat. K její konečné výhře 114:108 přispěl především Tony Delk, který v poslední minutě proměnil všech osm trestných hodů.

Washington - Indiana 108:104
Nejvíce bodů: Arenas 43 - O´Neal 30
Nejvíce doskoků: Arenas 9 - O´Neal 13
Nejvíce asistencí: Arenas 6 - Johnson 7
Miami - Golden State 105:96
Nejvíce bodů: O´Neal 27 - Dunleavy 26
Nejvíce doskoků: O´Neal - Dunleavy 7
Nejvíce asistencí: O´Neal - Claxton 9
New Jersey - Philadelphia 107:97 po prodl.
Nejvíce bodů: Carter 43 - Green 28
Nejvíce doskoků: Carter 14 - Korver 10
Nejvíce asistencí: Kidd 16 - Green 6
Utah - New York 99:102 po prodl.
Nejvíce bodů: Kirilenko 25 - Marbury 30
Nejvíce doskoků: Kirilenko 9 - Sweetney 9
Nejvíce asistencí: Lopez 7 - Marbury 8
Atlanta - Los Angeles Lakers 114:108
Nejvíce bodů: Walker 26 - Odom 28
Nejvíce doskoků: Childress 11 - Cook 10
Nejvíce asistencí: Delk 8 - Atkins 5

Reklama