Hlavní obsah

Náš sport proslaví jen bitka nebo fixlované zápasy, povzdechl si badmintonista Koukal

Praha

Nikdy na mistrovství světa nepostoupil z prvního kola. Letos ale badmintonista Petr Koukal před cestou do čínského Kuang-čou udělal pro úspěch opravdu vše. Dokonce do Prahy přestěhoval svého nizozemského trenéra Dickyho Palyamu i s rodinou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Badmintonista Petr Koukal na tiskové konferenci v Praze před odletem na mistrovství světa v čínském Kuang-čou.

Článek
Fotogalerie

To asi není úplně levná záležitost.

Je to velmi finančně náročné. Mohl jsem dál trénovat systémem, že budu jezdit na kempy do zahraničí, ale s tátou jsme se shodli, že takhle bych se dál neposouval. A i díky pomoci sponzorů se to povedlo zařídit takhle.

Jak bude vaše spolupráce fungovat? Palyama si tu zřídí tréninkové centrum?

To by bylo ideální. On tu má základnu a snažíme se nalákat co nejvíc hráčů ze zahraničí. I proto, aby se náklady rozložily mezi co nejvíc lidí, a tím to bylo snazší pro mě. Už máme domluvené na další období hráče z Indie i Tchajwanu, kteří absolvují několik turnajů v řadě, a Praha pro ně může být dobrá zastávka na strategickém místě. Snad se zapojí i víc českých hráčů, je škoda, že nevyužívají možnosti trénovat s bývalým sedmým nejlepším hráčem světa.

Jak jste zatím spokojen s tím, jak pod jeho vedením letos hrajete?

Teď na US Open jsem poprvé porazil nizozemskou jedničku a dostal se do osmifinále. V Kanadě se mi pak tolik nevedlo, ale zahrál jsem si v hale v Richmondu, kde vyhrávala olympiádu Martina Sáblíková. A bylo důležité si osahat velké haly.

V nich se hraje jinak?

V Číně budeme hrát v obdobě pražské O2 areny pro 15 000 diváků. Tam je spousta vzduchu, a tím i možností, jak lehký míček trochu vychýlit. Někde bývá i klimatizace a i když je sebelepší, může dráhu letu ovlivnit. Někteří hráči dokonce trénují se zapnutými větráky.

Zmínil jste turnaj v Kanadě, kde badminton „proslavili“ i dva thajští hráči ostrou bitkou.

No jo, nás takhle proslaví jen fixlované zápasy nebo bitka. (hořký úsměv) Já ten zápas neviděl, ale sledoval jsem je v Americe, kde se ty dva páry potkaly v semifinále a už tam to bylo vypjaté. Říkal jsem si, že ještě chvíli a poperou se. To jsem netušil, že to přijde tak brzy. Dobrou image to badmintonu nedělá, ale i špatná reklama je reklama. Nikdy v badmintonu jsme to nezažili, proto ani nevěděli, jak je potrestat.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články