Hlavní obsah

V Las Vegas se Veselý prosadil. Co Slovinsko a NBA?

Říká se, že v Las Vegas můžete vyhrát milióny, nebo také přijít o poslední trenýrky. Basketbalista Jan Veselý se v impériu hráčské neřesti chystal v rámci Letní ligy na svou třetí sezónu v NBA. Ta by měla ukázat, zda se šestka draftu 2011 trvaleji usadí v nejlepší soutěži světa, nebo se pokorně vrátí na evropské palubovky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Basketbalista Jan Veselý

Článek

Jeho druhá zámořská sezóna v dresu Čarodějů z Washingtonu se stala – dvěma slovy – těžkým zklamáním. Šanci dostal, jenže výsledkem byly mizerné statistiky i častá kritika na adresu 211 cm vysokého rodáka z Ostravy. V Letní lize však Veselý ukázal, že po špatné sezóně nezahálel a snažil se pilovat nedostatky, které mu byly vyčítány nejvíc: absenci agresivity a zoufalou střelbu ze střední a větší vzdálenosti. „Rychlostně se Jan vyrovná těm nejlepším, ale musí pod košem využít víc ze své atletičnosti," usoudil asistent týmu Wizards Don Newman.

V sestřizích z pěti zápasů, které v Las Vegas odehrál, byly teď k vidění ve Veselého podání nezvyklé momenty. Nekompromisní nájezd a smeč přes bránícího soupeře, rychlá otočka na křídle a úspěšná střelba po odskoku...

Veselý potřebuje čistou mysl

Pro pořádek: v Letní lize nehrají ti nejlepší borci. Z NBA se tam objevuje z každého týmu jen pár většinou okrajových jmen, ale šance se hodlá chopit zástup dravých nadějí. Každý hraje víceméně na sebe. Veselý to správně pochopil a vzal si k srdci výzvy kouče Randyho Wittmana. „Jan by měl v první řadě zapracovat na sebevědomí. Jakmile mu to v hlavě začne moc šrotovat, je to v nepořádku. Potřebuje čistou mysl," vykládal Wittman.

Veselý si před startem Letní ligy naplánoval tvrdý trénink a snad to bude právě každodenní dřina, která ho uvede na správnou cestu. „Bude to pro mě rozhodující sezóna," řekl český basketbalista listu Washington Post.

Ještě před jejím startem se Veselý může těšit na ostré souboje zářijového ME ve Slovinsku. Tam ho ve skupině čekají střety se soky ze zámořské ligy: Gruzíncem Pachuliou (Milwaukee), Polákem Gortatem (Phoenix), a hlavně s hvězdným španělským podkošovým triem Ibaka (Oklahoma) a bratři Marc (Memphis) a Pau (LA Lakers) Gasolovi.

Už při zápasech v 50tisícovém Celje tak padnou odpovědi na otázku, zda je NBA tou pravou ligou pro Veselého.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články