Hlavní obsah

Česko - Srbsko 0:3České volejbalistky druhý zápas ve světové Grand Prix prohrály

Aktualizováno

Po úvodní hladké výhře nad Portorikem české volejbalistky prohrály ve světové Grand Prix v Santo Domingu s mistryněmi Evropy Srbkami 0:3. Klíčový pro vývoj zápasu byl první set, v němž zvládl soupeř lépe vypjatou koncovku v poměru 28:26, další sady pak vyhrál 25:18 a 25:23.

Foto: Silvie Lintimerová, ČTK

Volejbalistka Helena Havelková

Článek

Přitom české volejbalistky, které se musejí obejít bez zraněné hlavní opory Havelkové, v prvním setu diktovaly po většinu času hru. Především dobře blokovaly a vedly až 10:5. Srbky po zdařilé šňůře srovnaly na 11:11, ale v koncovce setu vedly české svěřenkyně italského kouče Carla Parisiho 23:20. Následně však neproměnily čtyři setboly, Srbky srovnaly na 26:26 a uhrály i poslední dva míče.

Nezdar v koncovce se odrazil na dalším výkonu českého týmu. Souhra ztratila na přesnosti a režii zápasu převzaly důrazněji hrající srbské volejbalistky. Jejich předností byl útok a podání a s přehledem vyhrály druhý set.

Parisi: Výborný test před ME

„Je mi to hodně líto. Tím, že jsme si neporadili s koncovkou, jsme zaplatili nováčkovskou daň a daň z toho, že tým je hodně mladý," řekl Parisi. „Hráčky podaly proti favoritkám turnaje velmi dobrý a bojovný výkon. Na tak kvalitního protivníka jsme v přípravě ještě nenarazily. Jsou velmi silné na bloku a my jsme nedokázali složit moc balonů, což bylo zásadní pro vývoj zápasu. Byl to výborný test před mistrovstvím Evropy," doplnil.

Ve třetím dějství se pokusil český tým zápas zdramatizovat. Reprezentantky ještě vyrovnaly na 23:23, ale poslední dva míče už nezvládly a za 81 minut odešly poraženy.

„Měly jsme výborný start, ale ve druhém setu jsme už nedokázaly držet krok a také taktiku, kterou jsme si určily před zápasem," poznamenala Aneta Havlíčková, jež byla v českém týmu s 15 body nejlepší hráčkou spolu se smečařkou Michaelou Mlejnkovou. „Srbky byly lepší a zaslouženě zvítězily," uznala.

V závěrečném utkání ve skupině B se Češky utkají v neděli s výběrem domácí Dominikánské republiky.

Grand Prix volejbalistek - skupina B (Santo Domingo):
ČR - Srbsko 0:3 (-26, -18, -23)
Rozhodčí: Erazo (Kol.), Grassová (Braz.). Čas: 81 minut. Diváci: 2000.
Sestava a body ČR: Kossányiová 3, Plchotová 8, Havlíčková 15, Mlejnková 15, Monzoni 6, Kubínová 1, libero Jášová - Dostálová, Hodanová, Vincourová. Trenér: Parisi.

Reklama