Hlavní obsah

Kunín porazil Maďary a jde v Poháru FIBA do finále konference

FRIBOURG (Švýcarsko)

Skvělá jízda basketbalistů Mlékárny Kunín Pohárem FIBA nekončí. Čeští vicemistři ve středečním utkání o postup do finále Centrální a Západní konference porazili maďarský Albacomp Székesféhervár po dramatickém závěru 96:93 a ve čtvrtečním finálovém klání se ve švýcarském Fribourgu utkají s vítězem utkání mezi pořádajícím mužstvem a jeho švýcarským rivalem z Boncourtu.

Článek

"Mlékaři" zažívají po rozpačitém vstupu do sezóny výtečné období. Tým vedený staronovým koučem Zdeňkem Hummelem vyhrál v české lize šest zápasů za sebou a válí i na evropské scéně. Dnes jeho formu odnesl maďarský Székesféhervár, který v Poháru FIBA klopýtl jen v jediném z osmi zápasů. Po listopadové prohře s A Plus Brno se mu dnes stal osudným souboj s dalším českým týmem.

Favorizovaný Albacomp přitom zápas o postup do finále rozehrál výborně a už v první čtvrtině si vybudoval osmibodové vedení. Kunínští ale ze sebe rychle setřásli únavu z vítězné pondělní ligové předehrávky s USK Praha a také díky rotaci devíti hráčů tlak maďarského soka rychle otupili.

Z náskoku Albacompu rázem nebylo nic a začala nekonečná přetahovaná o vedení, ve které v jednu chvíli Severomoravané měli o pět bodů navrch. Székesféhervár se ale také nevzdal a skóre se dál přelévalo ze strany na stranu.

Vyřešení dramatické zápletky přinesl až úplný závěr zápasu. Český celek čtyři minuty před koncem opět získal vedení, které už nepustil. Když se maďarský tým přiblížil na dostřel, odrazil jeho nápor trojkou reprezentant David Hájek. Těsný náskok pak Kunín už udržel také díky taktickému výkonu rozehrávače Ivanoviče a amerického dua Warrick - Howard.

Po zápase zavládlo v táboře novojičínských basketbalistů nadšení. "Pro nás byl velký úspěch už jen to, že jsme postoupili mezi nejlepší čtyři. A hrát finále, to je úplná paráda. Teď je sice pro nás prioritní liga, ale za tenhle úspěch jsme hrozně šťastní," radoval se sekretář klubu Milan Dvořák. "Dnes jsme v závěru měli asi víc sil. U nás se pořád točilo devět hráčů, zatímco Maďaři hráli na šest lidí. Už se moc těšíme na čtvrteční finále. Je to skvělý výsledek pro novojičínský i celý český basket," uzavřel Dvořák.

Mlékárna Kunín - Albacomp Székesféhervár 96:93 (27:29, 48:49, 68:72).
Nejvíce bodů: Howard 21, Šoška 16, Warrick 13, Hájek 11, Pelikán 10 - Younger 22, Spivey 20, Góbi 19. Fauly: 21:15. Trestné hody: 4/2 - 19/14. Trojky: 6:11. Diváci: 510.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články