Hlavní obsah

Česko-Bulharsko 2:3Za pětisetovou bitvu s Bulharkami získaly české volejbalistky cenný bod

Sendai
Aktualizováno

Byl to velký boj, který po více než dvou hodinách skončil vítězstvím Bulharska. České volejbalistky s ním svedly pětisetovou bitvu, nakonec sice odešly v japonském Sendai poražené, ale do celkové klasifikace Grand Prix získaly cenný bod.

Foto: FIVB.ORG

České volejbalistky v sobotním utkání s Bulharkami.

Článek

V úvodním setu zářily obě české smečařky Havlíčková a Kossányiová, reprezentantky si udržovaly solidní náskok a nerozhodilo je ani zlepšení bulharského servisu v závěru. Esem proměnily hned první setbol.

Od druhé sady ale nastala na hřišti výrazná proměna. Soupeřky měly nejen účinnější podání, ale fungovala jim lépe i přihrávka a příjem, takže kráčely úspěšně za ziskem setu.

Český výkon šel skutečně hodně dolů, brzy po začátku třetího setu narostla ztráta na šest bodů, mezery měla i obrana v poli. Chvilkové vzepětí přinesla úspěšnost střídající Dostálové na servisu, kdy se povedlo uhrát pět míčů za sebou a snížit na 16:17. Koncovka ale patřila jasně Bulharsku.

České ženy však proti celku, který potkají i za tři týdny na ME ve Schwerinu, ještě zvedly hlavu. Ve čtvrtém setu adresovala Vincourová spoustu dobrých nahrávek skórující Havlíčkové a najednou se hrálo podle našich not.

Vítězky duelu plného zvratu tak nakonec musel určit až tie-break. Bulharky jej ale rozehrály daleko lépe, předváděly agresivnější útočnou fázi a byly i přesnější na bloku. S převahou několik bodů tak dovedly bitvu k vítezné tečce.

Upevnily si čtrnáctou příčku v soutěži

Vítězství Bulharsku udrželo naději na jednu ze šesti místenek pro finálový turnaj Grand Prix, český tým si sice připsal šestou porážku z osmi zápasů, ale ziskem alespoň jednoho bodu si upevnil čtrnáctou příčku v soutěži. Se seriálem se reprezentantky rozloučí nedělním zápasem s domácimi Japonkami.

„Oba celky se dobře znají, vždyť jsme hrály s Bulharkami snad počtvrté během posledních dvanácti měsíců a zase to byla velká bitva," přiznala na webu volejbalové Grand Prix kapitánka Aneta Havlíčková, podle níž se v české hře tentokrát objevily dobré i špatné momenty. „Nakonec byly přece jen šťastnější soupeřky, musíme jim uznat, že méně chybovaly a zahrály důležité míče přesněji," doplnila česká smečařka.

Kouč už vypadal spokojeněji

Italský kouč české reprezentace Carlo Parisi vypadal spokojeněji než v předchozích duelech. „Potěšil mě přístup hráček, které se rvaly o výsledek a odměnou jim jsou ty dva získané sety. Aby měl zápas pro nás vítěznou tečku, muselo by tam být přece jen méně chyb. V těžkých chvílích právě pod dojmem zaváhání někdy ztrácíme sebedůvěru, ale celkově bych náš výkon označil za jeden z nejlepších při letošním účinkování v Grand prix," vykládal s tím, že jeho tým se jako nováček elitní soutěže pořád hodně učí.

Třetí turnaj Grand Prix volejbalistek:
Skupina M (Sendai):
Česko - Bulharsko 2:3 (20, -18, -17, 22, -8)
Rozhodčí: Papadopulová (Řec.), Abdelsamad (Egypt). Čas: 121 min.
Sestava a body ČR: Vanžurová 10, Plchotová 4, Havlíčková 22, Vanžurová 10, Kossányiová 20, Monzoni 3, libero Jášová - Hodanová, Pastulová 9, Dostálová 1, Kubínová. Trenér: Parisi. Diváci: 2385
Japonsko - USA 1:3 (-17, -19, 21, -18).

Reklama

Související témata: