Hlavní obsah

ČR - Rusko 74:72Basketbalisté v přípravě na ME porazili silné Rusko

Vilnius

Čeští basketbalisté se v přípravě na mistrovství Evropy dočkali prvního vítězství. Během turnaje v litevském Vilniusu porazili třetí tým z loňských olympijských her Rusko 74:72. Nejlepším českým střelcem byl s 15 body Tomáš Satoranský, Luboš Bartoň přidal 12 bodů a Jan Veselý 10.

Článek

Rusko sice v posledních týdnech ovládaly rozpory s vedením basketbalové federace, kvůli čemuž v červenci rezignoval trenér Fotis Katsikaris, přesto patří mistři Evropy z roku 2007 stále mezi spolufavority kontinentálního šampionátu, který se v září odehraje ve Slovinsku.

Svěřenci trenéra Pavla Budínského tak získali velmi cenný skalp, který by jim měl zvýšit sebevědomí podobně jako dva velmi dobré výkony proti Turecku v předešlých dvou přípravných zápasech. "Pro nás to je velmi cenná výhra nad týmem, který má zvuk. Myslím, že je to velmi pozitivní vstup do turnaje, který nás určitě dobře prověří," řekl Budínský.

Rusové sice v první půli utekli už na dvouciferný počet bodů, především zásluhou své posily z NBA Alexeje Šveda, ale ve druhé půli Češi předvedli velký obrat. "Poločas nám trvalo, než jsme se zadaptovali na poměrně fyzickou kontaktní hru, která se dá na této úrovni očekávat," hodnotil Budínský.

Ve třetí čtvrtině dokázali Češi soupeře udržet na pouhých osmi bodech, zatímco sami dali 21 bodů a dostali se do vedení, které už nepustili. "Třetí čtvrtina byla výtečná. Vrátili jsme se zpátky do utkání z jedenáctibodového deficitu v poločase, našli jsme sestavu, která si dobře vyhověla na obou polovinách hřiště," těšilo českého kouče.

Češi úspěšně zvládli i koncovku, ve které se Rusové snažili manko dohnat pomocí faulů, ale Češi proměňovali trestné hody, které jim především v první přípravě s Tureckem vůbec nešly. "Potěšilo mě, že jsme celkem solidně zvládli závěr, kdy jsme se dostali do sedmibodového vedení. I když nám dal soupeř dvě trojky, tak jsme to kontrolovali," dodal Budínský.

Na turnaji v Litvě se Češi utkají ještě ve čtvrtek s Finskem od 15:50 a v pátek s domácím výběrem od 18:20. Přípravu pak zakončí v Belgii.

Přípravný turnaj basketbalistů ve Vilniusu před mistrovstvím Evropy:
ČR - Rusko 74:72 (19:29, 30:41, 51:49)
Nejvíce bodů: Fridzon 19, Šved 17, Voroncevič a Sokolov po 9 - Satoranský 15, Bartoň 12, Veselý 10, Hruban, Welsch a Jelínek po 8. Fauly: 25:17. Trestné hody: 19/15 - 35/22. Trojky: 7:6.

Reklama

Související témata: