Hlavní obsah

Chtěli bychom bojovat o medaili, to by bylo prima, zasnil se trenér basketbalistů Budínský

Už jen krátká doba zbývá českým basketbalistům do startu na mistrovství Evropy ve Slovinsku. A závěrečnou fázi přípravy absolvuje tým trenéra Pavla Budínského na zahraničních turnajích, které by měly posloužit k získání nejlepší formy.

Foto: Josef Pešout, Právo

Trenér Pavel Budínský

Článek

Proč se český výběr nepředstaví před šampionátem ani jednou v domácím prostředí?

Naposledy jsme trénovali v Děčíně, momentálně hodně cestujeme. Soupeře, které jsme žádali o sehrání zápasů, nebyli ochotni přijet do České republiky. V bazaru a na basketbalovém trhu termínů nejsme tak silným celkem, který by si mohl diktovat podmínky. Námi vyhlédnutí protivníci preferovali jiné akce, přesto vnímám nadcházející program pozitivně. Před mistrovstvím hrajeme v Turecku, v Litvě a Belgii. Uvidíme, jak se pak zapíšeme na šampionátu, abychom i případnou diplomacií a lobbingem měli šanci udělat víc směrem do budoucna.

Jak jste spokojen s kádrem?

Jména, která v něm jsou, patří k tomu nejlepšímu v českém basketbale. Mám za to, že i kdyby tým skládal jiný trenér, tak se shodneme na deseti stejných hráčích. Už jsme v přípravě udělali hodně práce. Snažíme se budovat souhru každým dnem a teď přijdou přípravné zápasy. Mrzí nás zranění kapitána Petra Bendy, který se kvůli zranění nepřipojil do společné části přípravy. Proto s námi pochopitelně ani neletí ve čtvrtek do Turecka. Je otázkou, jestli by se stačil doléčit do zahájení šampionátu, ale jsme připraveni na něj počkat až do poslední chvíle.

Vedla tradičních opor Bartoně a Welsche se hodně hovoří o Veselém a Satoranském. Jak vidíte jejich pozici?

Honza Veselý je s týmem od druhého kempu. Považuji ho za mimořádně atleticky vyspělého hráče, který by měl být přínosem v přechodové fázi v útoku i v obraně. Jsem zvědavý, jak se bude vytvářet jeho role i na šampionátu. Tomáš Satoranský hraje respektovanou španělskou ACB ligu, nastupoval v Euro Cupu. Je na něm znát obrovský pokrok a posun do špičky.

Uvažoval jste už o vyhlídkách pro Euro?

Chtěli bychom bojovat o medaili, to by bylo prima (úsměv). Vážně ale řeknu, že věřím v naši konkurenceschopnost. Moc se s námi nepočítá, ale jsem přesvědčen, že hráči odvedou výkony na maximální hranici. A těžko tipovat, jestli to bude stačit na postup ze skupiny, nebo ne.

Reklama