Hlavní obsah

Bartoň skončil v Braunschweigu a koncentruje se jen na mistrovství Evropy

Josef PešoutSport.czPrávo

Při absenci zraněného Petra Bendy je kapitánem české basketbalové reprezentace Luboš Bartoň. A společně s celým týmem vzhlíží k blížícímu se evropskému šampionátu ve Slovinsku.

Článek

Jak jste přijal pomyslnou kapitánskou pásku?

Byl jsem asistentem dosavadního kapitána a automaticky na mě tahle role přešla, takže to beru normálně. Myslím, že s Jirkou Welschem máme tým pod palcem (úsměv).

Můžete se ještě ohlédnout za svojí klubovou sezónou?

Až do vánoc jsem byl bez angažmá. Pak jsem se rozhodl pro otevřený kontrakt v USK Praha s cílem rozehrát se před případným odchodem do zahraničí. Snad ta moje krátká epizoda v USK týmu prospěla a mohl jsem s pozitivním očekáváním naskočit do bundesligy. Za začátku to bylo v Braunschweigu špatné, ale konec dobrý. V klubu chtěli, abych zůstal, nenabídli mi ovšem adekvátní podmínky. Stal jsem se volným hráčem a čekám, co bude dál.

Neuvažoval jste o návratu do mateřského Děčína?

S vedením jsem byl už loni v kontaktu, klubu jsem dával svoje největší preference. Ale chápal jsem zapeklitou situaci, kdy hráčům snížili platy. A to rozhodlo, že z příchodu nakonec sešlo. Ve vztazích mezi mnou a Děčínem nejsou ale žádné háčky.

Zpět k reprezentaci. Jak se vám jeví příprava?

Máme kvalitní kádr a snažíme se co nejvíce sehrát. I na trénincích jsme bojovali pět proti pěti mezi sebou. A chceme formu prodat i v přípravných zápasech a pak samozřejmě na mistrovství Evropy.

V kariéře jste si už nejednou zahrál na významných akcích. Jaké poznatky předáváte mladším spoluhráčům?

Každý šampionát má svoje specifika. Kluci jsou si vědomi výjimečnosti turnaje a v přípravě skvěle šlapou. V reprezentaci jsem snad ještě neviděl takhle dobrý tým, co se tady letos sešel. Přece jen ale některým hráčům, kteří by měli reprezentaci táhnout v budoucnu, ještě chybí výraznější zkušenosti. V základní skupině budeme mít díky většímu počtu účastníků pět šancí na vítězství, a to je určitě lepší, než hrát jen tři zápasy.

Reklama