Hlavní obsah

Basketbalistky Brna vyřídily Parmu za pět minut

Za pět minut rozhodly basketbalistky Brna první osmifinálové utkání Evropské ligy s italkou Parmou. Český celek vedl na domácí palubovce záhy po začátku zápasu o dvacet bodů a dovedl utkání k jednoznačnému vítězství 89:54. Druhé utkání je na programu v pátek v Parmě, hraje se na dvě vítězství.

Článek

V úvodní minutě otevřela skóre tříbodovým pokusem Potová, vzápětí přidala další trojku Veselá. Italská snaha o rozbití útočné síly Brňanek zónovou obranou zcela ztroskotala. Hráčky Parmy nestačily uhlídat své soupeřky při střelbě z větší vzdálenosti, i pod košem měly velké mezery a nechávaly vyniknout Američanku McWilliamsovou.

Na konci třetí minuty zvýšila Potová další trojkou už na 15:1. Hráčky Parmy se vzpamatovaly teprve za stavu 21:1 a zlepšenou hrou v obraně a přesnější koncovkou na nějaký čas zabránily dalšímu narůstání rozdílu ve skóre.

V sestavě Parmy chyběla řecká rozehrávačka Kostakiová, naopak se objevila nová americká posila Johnsonová. Ta se však nemohla v úvodu dostat do tempa a impulzivní trenér Veskovič ji musel na chvíli stáhnout ze hry. České mistryně sice v závěru poločasu ztratily svůj razantní projev, přesto si před odchodem do šaten udržely osmnáctibodový náskok.

Po změně stran ale začaly pozorněji hrající Italky ukusovat z brněnského náskoku a v 26. minutě už činil rozdíl jen dvanáct bodů. Naději na případný zvrat ale český tým nedovolil Parmě dlouho živit. Zrychlil hru v obraně a úspěšnými protiútoky po ztrátách míčů soupeřek zvýšil po půlhodině hry svůj náskok na rozdíl 23 bodů. V závěrečné čtvrtině už Parma své úsilí vzdala, pomalé a nepřesné útočné akce neměly šanci na úspěch.

"Možná byl v úvodu zápasu pouze nečekaný vývoj ve skóre. Ale způsob hry, jak jsme začali, byl podle naší přípravy i taktických záměrů. Ve druhém poločase jsme nehráli tak soustředěně a Parma z tříbodových pokusů korigovala výsledek," uvedl trenér Brňanek Jan Bobrovský.

Výkon Evy Němcové ohodnotil reprezentační trenér jako snaživý. "Chtěla ukázat, že umí hrát basketbal. Hrála ale na nezvyklém místě a bránila McWilliamsovou," dodal Bobrovský.

Trenér Parmy Miodrag Veskovič viděl příčinu prohry hlavně ve špatném začátku. "Připadal jsem si jako ve zlém snu. Nic se nám nedařilo, zato soupeř na co sáhl, to mu padlo do koše. Potom se nám sice podařilo na chvíli srovnat krok, ale Brno má mnohem zkušenější tým, proti kterému jsme neměli naději na úspěch," řekl Veskovič.

Evropská liga basketbalistek - osmifinále
Gambrinus Brno - Lavezzini Parma 89:54 (29:12, 53:35, 69:46)
Nejvíce bodů: McWilliamsová 21, Žirková 17, Veselá 14, Potová 12, Večeřová 10 - Jonesová 11, Grubinová a Snowová po 9. Rozhodčí: Staudenmayer (Něm.), Krug (Rus.). Fauly: 12:14. Trestné hody: 21/19 - 12/10. Trojky: 4:8. Diváci: 1500. Nejlepší hráčka: McWilliamsová.

Reklama

Související témata: