Hlavní obsah

Možná je lepší náhlá smrt, než dlouhodobá, říká ústecký basketbalista Hrubý o proměně hráče v manažera

Ústí nad Labem

Nevídaně rychlým způsobem se proměnil Tomáš Hrubý z aktivního basketbalisty ve funkcionáře. Ač měl původně v Ústí nad Labem hráčskou smlouvu ještě na rok, stal se v témže klubu manažerem. A s velkou vervou hledí do nové sezóny, v níž čeká na ústecký tým znovu start v prestižní Mattoni NBL.

Článek

„Po odchodu dosavadního manažera Zdeňka Rytíře do jiné sféry jsem dostal od majitele klubu Petra Bíny nabídku na tuhle uvolněnou pozici. Řekl mi, ať se rozhodnu buď, anebo. Jedinou jeho podmínkou pro můj „přestup" v rámci klubu bylo, abych skončil jako hráč. Pro mě šlo o otázku deseti minut. Možná je lepší náhlá hráčská smrt, než dlouhodobá," vysvětluje 35letý Hrubý pro Sport.cz. svoji proměnu.

Za hráčskou kariérou se ohlíží s uspokojením. „Hrál jsem profesionálně basketbal osmnáct let. Nejraději vzpomínám na titul s Opavou, kde tehdy působili Czudek, Stuchlý, Staněk, Sokolovský, Klapetek. To byla pěkná éra," podotýká Hrubý, jenž působil i v Děčíně, USK Praha, Chomutově, tři roky v Německu a samozřejmě v Ústí.

Ve své nové roli ústeckého manažera zažívá i změnu trenéra zdejšího A-týmu. „Ještě na jaře nás vedl Peter Bálint. Byl jsem jeho svěřencem a i teď už ze svého nynějšího postu bych mu chtěl poděkovat za odvedenou práci. Dřívější ústecké vedení se s ním nedohodlo na dalším angažmá. Pokud vím, tak pan Bálint se stal šéftrenérem mládeže v Prostějově. Liga mužů, kterou by měl u nás možnost dál trénovat, je liga mužů, vrátil se však na Moravu i kvůli rodině. Ale v Ústí má pořád dveře otevřené," tvrdí manažer.

Zatímco slovenský kouč Bálint je v basketbalovém dění uznávanou osobností, jeho ústecký nástupce Martin Stavěl patří mezi nováčky. „Jako místní odchovanec zná dobře prostředí klubu. Trenéřině se věnuje jeho otec i i bratr a myslíme si, že Martin Stavěl si zaslouží dostat šanci," říká Hrubý.

A s jakým kádrem bude nový trenér pracovat? „Přišli tři Američané a v srpnu i David Šteffel, Adam Žampach a Honza Bejček. A snažíme se tým doplnit tak, abychom byli silnější, než loni. Stabilizací se chceme se vyhnout hráčským změnám v průběhu sezóny," naznačuje manažer ústecké záměry.

Reklama