Hlavní obsah

Házenkáři Jičína obhajují titul, hráči favorizují Plzeň

Házenkáři Jičína vstoupí po premiérovém titulu v roli obhájců do nadcházející sezóny. V soutěži, jež se nově jmenuje Triglav pojišťovna extraliga, mají ale patřit mezi největší favority posílená Plzeň nebo Hranice. Oproti minulému ročníku, který hrálo jedenáct klubů, je letos opět v soutěži dvanáct týmů. První duel je na pořadu již ve středu, mistrovský Jičín se v něm utká s Kopřivnicí.

Článek

Jičín přišel o nejlepšího hráče Tomáše Babáka, který odešel hrát druhou německou ligu. "Naše ambice bez výrazné osobnosti a po zraněních v přípravě jsou stejné jako loni," řekl trenér Aleš Babák na tiskové konferenci. Byl by rád, kdyby jeho svěřenci postoupili po základní části do elitní šestky pro nadstavbu.

Plzeň favoritem

Za největšího favorita soutěže je považována Plzeň. "Nejvíce posílila," shodli se kapitán Jičína Martin Bareš, brankář pražské Dukly Tomáš Petržala a lovosické křídlo Jiří Motl. Za další adepty na přední příčky označili Hranice. Nikdo nejmenoval vlastní tým. "To přináší smůlu a příliš velkou odpovědnost," usmál se Bareš.

O šestku pro nadstavbovou část by mělo bojovat osm až devět týmů. I Dukla, která oslabila a tým doplnila dorostenci. "Počítáme ztráty, ale to nestojí v cestě, aby Dukla hlásila útok na medailové pozice. Ty ambice musíme mít," řekl Petržala.

Nové vedení svazu se snaží nejvyšší domácí soutěž zatraktivnit. Proto má extraliga nového generálního partnera a zajištěné televizní přenosy. "Když bude soutěž vyrovnaná a napínavá, přitáhne lidi do hal," řekl Motl. Podle brankáře Petržaly je třeba hrát po vzoru nejlepších týmů. "Házená je postavena na hře spojek, ta se musí zkvalitnit. Nehrajme českou hru na proskakovanou," řekl Petržala.

Hrací systém házenkářské extraligy se nemění. Po základní části se tabulka v nadstavbě rozdělí na dvě šestičlenné skupiny, z nichž ta lepší bude hrát o titul, ta horší o udržení.

Reklama

Související témata: