Hlavní obsah

Chorvatsko - Česko 70:53Konec všem překvapením. Porážka s Chorvatskem poslala basketbalisty z ME domů

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Čeští basketbalisté na mistrovství Evropy ve Slovinsku končí. V přímém souboji o postup ze skupiny proti Chorvatsku sice ještě v polovině utkání vedli, jenže pak jim úplně odešla střelba, včetně katastrofálních trestných hodů. Nechali se i přeskákat a nakonec prohráli 53:70. České mužstvo skončí ve skupině čtvrté za postupujícími Španěly, Chorvaty a Slovinci.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Tomáš Satoranský (vlevo) brání Chorvata Krunoslava Simona.

Článek
Fotogalerie

Utkání bylo pro obě mužstva existenční. Předem bylo jasné, že vítěz zůstane na turnaji a poražený musí balit kufry. Chorvati začali hodně sebevědomě, povzbuzení nedělním večerním skalpem domácích Slovinců, který urvali v prodloužení. Jenže české mužstvo mělo chuť překvapovat na šampionátu dál. Od úvodního hvizdu se tak rozpoutala v Celje nefalšovaná basketbalová bitva.

V 6. minutě prohrával národní tým 9:14, ale s využitím dvou trojek svázal osmibodovou šňůru, která znamenala obrat skóre a přinutila Chorvaty vzít si oddechový čas. Úspěšná střelba zdálky pak zajistila Česku ve 13. minutě už šestibodový náskok (25:19).

Přestože Chorvaté dokázali zásluhou agresivního projevu při nájezdech pod koš brzy srovnat stav, národní tým udržel nasazené tempo a především výbornou činností při bránění, která nabízela hrát rychlý protiútok, si zase vzal těsné vedení zpátky. V polovině utkání pak mělo Česko bod navrch (33:32), ale i ve třetím dějství pokračovala přetahovaná o skóre.

Česku nevyšly trestné hody

Ve 24. minutě nebojácný Pumprla proměnil už pátou z osmi českých trojkových střel, jenže Chorvatsko začalo těžit z především z výrazně lepšího doskoku. Bohužel hodně dobře zvládalo i trestné hody, zatímco u národního týmu jejich úspěšnost postupně zřítila až na třiadvacet procent a třeba Veselý dal za celý zápas pouze jediný z desíti.

Zlomový okamžik pak nastal, když na české mužstvo dolehla přes šest minut trvající střelecká krize a za celou tu dobu nedostalo míč do koše. Chorvaté dokázali zastavit jeho rychlý protiútok a sedmibodová šňůra jim zajistila vedení 47:40 těsně před koncem třetí čtvrtiny.

Problémy se zakončováním útočných akcí tížily reprezentanty i v závěrečné části. Pět minut před koncem bylo jejich manko už desetibodové (46:56) a na straně soupeře řádil teprve devatenáctiletý Šarič. Chorvaté pak už prodávali ve hře vysoké sebevědomí, zatímco české mužstvo uvadlo a nakonec prohrálo poměrně vysokým rozdílem sedmnácti bodů.

„Odehráli jsme skvělou první polovinu. Bohužel ve druhé půli Chorvatsko ukázalo své zkušenosti a proměnilo těžké střely. Nebyli jsme schopní udržet tempo, které jsme chtěli a hodně nám spadla úspěšnost střelby," přiznal nejlepší český střelec Pavel Pumprla.

"Chorvatsko si zasloužilo vyhrát, odvedlo v zápase skvělou práci. Náš problém byl v útoku ve druhém poločase a úplně jsme propadli z čáry trestného hodu. Nízká úspěšnost střelby vytvářela tlak na hráče a dávala Chorvatsku mentální výhodu. Soupeř proměnil ke konci i velmi těžké střely a pro nás bylo těžké se vracet do zápasu," tvrdil trenér Pavel Budínský, ale celkově se snažil české účinkování na turnaji vidět pozitivně. "Jeli jsme jako tým, s nímž nikdo nepočítal a nám se povedlo vyhrát dvě utkání a do poslední chvíle se prát o postup. Získali jsme zkušenost z těžkých zápasů a chci dát hráčům kredit za to, co na šampionátu odvedli," doplnil český kouč.

Mistrovství Evropy basketbalistů:
Skupina C:
Česko–Chorvatsko 53:70
Nejvíce bodů: Pumprla 19, Veselý 11, Satoranský 9, Bartoň a Hruban po 5 – Tomič 12, Šarič a Bogdanovič po 11, Zorič a Simon po 10. Trestné hody: 21/5 – 14/8. Trojky: 6:8. Čtvrtiny: 17:16, 16:16, 9:15, 11:23.
Tabulka skupiny C:
1.Španělsko541369:2699
2.Chorvatsko541337:3419
3.Slovinsko431286:2737
4.Česká republika523316:3397
5.Gruzie514366:3946
6.Polsko404258:3164

Reklama

Související témata: