Hlavní obsah

Francie - Česko 3:2Čtvrtfinále volejbalistkám proklouzlo mezi prsty, proti Francii je složil neuvěřitelný herní kolaps

Curych/Praha

Nevídaný kolaps prožily v boji o čtvrtfinále mistrovství Evropy české volejbalistky. Vedly nad Francií 2:0, ale ze zápasu, který hodně dlouho vypadal na snadnou pro záležitost, nakonec vzešlo pětisetové drama. V něm reprezentantky zahodily pět mečbolů a nakonec odešly po více než dvou hodinách dřiny z curyšské palubovky poražené, uplakané a vyřazené.

Článek

Po vítězství nad Polskem a Bulharskem ve skupině se Francie jevila jako přijatelný soupeř pro play off a nejčastěji útočící hráčka šampionátu Havlíčková skutečně táhla tým za úspěchem. Předváděla na síti vysokou bodovou úspěšnost, dobře fungoval i příjem českého týmu a vedení 22:13 mu usnadnilo cestu k zisku první sady.

Druhá pak trvala pouhých 19 minut a přinesla doslova smršť v podání reprezentantek, které přiváděly Francii do zoufalství bezchybnou obranu i pestrou směsí útočného projevu zásluhou výborné práce nahrávačky Vincourové. Na bloku zářila Pastulová a ještě se při své téměř dvoumetrové postavě nebála útočit.

Za stavu 20:14 ve třetím setu ale nastal první zádrhel. Možná se volejbalistky dopustily i určitého podcenění a Francie se pěti body v řadě vrátila do hry. Hodně v tu chvíli zlobila hlavně Jupiterová, nakonec ale ani české vedení 23:21 nevedlo k mečbolu. Navíc v koncovce setu sudí upřeli reprezentantkám dobrý míč a soupeřky dovršily obrat skóre.

Pokažený závěr třetí sady napáchal hodně škody v psychice českých žen. Ve čtvrtém setu už pořád jen dotahovaly náskok soupeřek, Havlíčkové viditelně docházely síly a začaly se množit i chyby jejich spoluhráček. Najednou se úplně vytratila herní jistota českých žen a sebevědomí se stěhovalo na stranu Francouzek, které si pak druhým proměněným setbolem vynutily tiebreak a v něm se hodně přelévalo skóre. České ženy nevyužily pět mečbolů, naopak soupeřky po svém druhém mohly slavit výhru. Reprezentantky opouštějí šampionát v slzách, postup jim proklouzl mezi prsty.

ME volejbalistek – utkání o postup do čtvrtfinále:
Česko - Francie 2:3 (20, 9, -23, -23, -18)
Itálie–Polsko 3:0 (22, 22, 13)
Turecko–Bělorusko 3:0 (16, 13, 17)
Nizozemsko–Chorvatsko 2:3 (23, -11, 22, -23, -11).
Čtvrtfinále si ve středu zahrají Francie–Belgie, Rusko–Turecko, Srbsko–Itálie a Německo–Chorvatsko.

Reklama

Související témata: