Hlavní obsah

Basketbalista Veselý už zahájil přípravu ve Washingtonu, kouč ho chválí

Český basketbalista Jan Veselý už zahájil přípravu na svou třetí sezónu v dresu Washingtonu Wizards. Po vydařené Letní lize a velmi dobrých výkonech na mistrovství Evropy si do kempu přivezl velké sebevědomí, což potěšilo i trenéra Randyho Wittmana.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Basketbalista Jan Veselý v duelu ME s Polskem.

Článek

"Jeho psychické rozpoložení už se blíží tomu, jak si to představujeme," řekl Wittman novinářům během druhého dne přípravného kempu. "Mladí kluci často ztrácejí sebedůvěru. Třeba Bradley Beal po špatné akci často skloní hlavu a je vidět, že ho to sžírá. To u Jana nevidíte. I když se mu něco nepovede, věří si, že to příště napraví. To je pozitivní," dodal.

Zatímco v minulé sezóně Veselý odehrál v průměru 11 minut s 2,5 body na zápas, v Letní lize hrál 25 minut a nastřílel 11,6 bodu na zápas. Ještě lépe si vedl na mistrovství Evropy, kde byl hlavním tahounem české reprezentace a se 17 body na zápas patřil k nejlepším střelcům a s 11 doskoky na utkání byl dokonce nejlepší na celém turnaji.

"Bylo to pro něj velmi dobré léto. Nejen proto, že on sám hrál dobře, ale že i český tým měl nejlepší výsledky za poslední roky. Vše zafungovalo dobře a já jsem rád, že to Janovi tak vyšlo," doplnil Wittman.

Šance na větší prostor

Veselý by mohl v úvodu sezóny dostat více prostoru. Kvůli zranění je totiž mimo hru první pivot Emeka Okafor, zdravotní problémy trápí i Trevora Bookera a Chrise Singletona. "Všichni budeme v přípravě bojovat o co nejvíce minut, ale hlavní je, aby se dařilo týmu. A věřím, že se kluci brzy uzdraví, abychom byli co nejsilnější," řekl Veselý.

V nové sezóně NBA se uvažuje o tom, že by hráči mohli mít na dresech místo příjmení svou přezdívku. "Ještě jsem o tom moc nepřemýšlel, ale asi bych si tam dal Airwolf, což je přezdívka, kterou mi fanoušci dávají na twitteru," prozradil Veselý, kterého fanoušci s ohledem na jeho skokanské dispozice pojmenovali po vrtulníku z televizního seriálu.

Wizards čeká sedm přípravných zápasů, první sehrají 8. října, kdy doma přivítají Brooklyn Nets.

Reklama

Související témata: