Hlavní obsah

Veselý v NBA Washington nepřevědčil. Klub nevyužil opci na prodloužení smlouvy

Washington

Český basketbalista Jan Veselý bude po této sezóně NBA nechráněným volným hráčem. Vedení Washingtonu Wizards totiž nevyužilo opci, která mu umožňovala s šestkou draftu 2011 prodloužit smlouvu o další rok. Stejně se klub rozhodl i u dalšího nováčka z roku 2011 Chrise Singletona. Opci Wizards uplatnili jen u trojky draftu 2012 Bradleyho Beala. Informoval o tom deník Washington Post.

Foto: Duane Burleson, ČTK/AP

Basketbalista Washingtonu Wizards Jan Veselý (uprostřed) se snaží prosadit přes dvojici bránících hráčů Detroitu Pistons Jonase Jerebka (vlevo) a Tonyho Mitchella.

Článek

Jediný český hráč v současnosti působící v NBA tak za dva roky v soutěži vedení Wizards nepřesvědčil a to se rozhodlo, že si raději vytvoří prostor v platovém stropu, aby mohlo získat některou z hvězd. Bez platu Veselého a Singletona bude mít rezervu až 15 miliónů dolarů.

Veselý působí v NBA od sezóny 2011/12 s průměry 3,6 bodu a 3,4 doskoku na zápas. Především minulá sezóna mu však příliš nevyšla. I když se před tímto ročníkem zdálo, že by mohl prorazit, zvláště když zazářil na mistrovství Evropy, klub s ním přestal výrazněji počítat. V prvním utkání sezóny proti Detroitu zůstal jen mezi náhradníky.

Musí čekat na šanci

Nyní Veselý musí čekat na šanci. Washington ho může už v průběhu sezony vyměnit. Pokud se tak nestane, bude moci Veselého získat kterýkoli klub včetně Washingtonu, ten by mu však zřejmě nabídl jen smlouvu s výrazně nižším platem. Variantou je i návrat do Evropy, kde Veselý zářil v dresu Partizanu Bělehrad a stal se nejlepším mladým hráčem kontinentu.

Veselý není jediným hráčem z prvního kola draftu 2011, jehož klub nevyužil opci v nováčkovské smlouvě. Podobně se rozhodly také Sacramento v případě Jimmera Fredetteho a Denver u Jordana Hamiltona. Další dva hráči už dokonce v NBA ani nepůsobí.

Reklama

Související témata: