Hlavní obsah

Česko-Srbsko 30:25Házenkáři ukázali sílu. I bez nemocného Jíchy porazili vicemistry Evropy

Praha

Poslední domácí vystoupení českých házenkářů před lednovým mistrovstvím Evropy dopadlo v Praze na podtrženou jedničkou. Reprezentanti i bez výraznějšího nasazení kapitána Jíchy, který přišel ze střídačky pouze hodit sedmimetrový hod, dokázali porazit úřadující vicemistry Evropy Srby rozdílem pěti branek.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Český házenkář Pavel Horák (vlevo)v přípravném utkání se Srbskem.

Článek

Po páteční jičínské remíze 29:29 začali odvetu, při níž došlo i k slavnostnímu rozloučení s reprezentačními legendami Filipem, Juříčkem i Nocarem, lépe Srbové. Domácím se ale šestibrankovou šňůrou povedlo otočit skóre na 7:3 a od té chvíle diktovali tempo.

Spoléhat mohli na výtečně chytajícího Galiu, před nímž velmi dobře fungovala obrana a v útoku byla českou zbraní pestrost zakončení. Staral se o něj nejen Horák z ostré spojky, ale i mladí hráči a překvapivě účinně fungovala souhra s pivotem, i když na tomto postu působili benjamínci Šindelář z Plzně či Hanisch z Karviné.

Dobře fungovalo i alternativní řešení s Mrázem, česky náskok ještě během první půle narostl na sedm branek. Po změně stran se obraz hry nezměnil, reprezentanti před tisícovkou diváků v zaplněné hale hráli s velkou chutí a nevypadli z rytmu ani při časté rotaci. O celkový počet 30 gólů se podělilo celkem jedenáct hráčů.

"Výsledek je důležitý jako určitý signál soupeřům, které máme na mistrovství  ve skupině, že jsme porazili Srby a že máme určitou kvalitu. Z druhé strany je důležitý i pro sebevědomí hráčů, kteří si naostro vyzkoušeli, že funguje, co pečlivě trénujeme," řekl trenér Vladimír Haber, který po prodělané viróze šetřil Jíchu a kvůli bolavým zádem nechal odpočívat i další spojku Kasala.

Národní tým nebyl na tuto listopadovou akci kompletní, chyběl klíčový hráč do obrany Daniel Kubeš a zranění neumožnila přijet Martinu Stržínkovi, Jiřímu Motlovi i Ondřeji Šulcovi. "Teď už máme jako test jen Novoroční turnaj v Maďarsku, hned po něm se odjíždí na šampionát do Dánska," připomněl Haber.

Přípravné utkání házenkářů v Praze:
Česko-Srbsko 30:25 (19:12)
Nejvíce branek: Horák 6, Jurka 5, Mráz a Bečvář po 4 - Rnič 7, Nikčevič 5/2, Zelenovič 4.
Sestava ČR: Galia, Štochl, Mrkva - Babák, Bečvář, Hanisch, Horák, Hrstka, Jícha, Jurka, Kasal, Mráz, Šindelář, Sklenák, Sobol, Stehlík, Vančo.

Reklama

Související témata: