Hlavní obsah

USK Praha - Nový Záhřeb 57:52Basketbalistky USK na úvod Euroligy porazily Záhřeb, brněnský IMOS prohrál v Šoproni

Basketbalistky ZVVZ USK Praha vstoupily do nové sezóny Evropské ligy domácím vítězstvím 57:52 nad chorvatským celkem Nový Záhřeb. V utkání vedly české mistryně od první minuty, a i když se jim nepovedlo zlomit odpor soupeře, bez větších potíží napodobily dvě výhry nad Záhřebem z minulé sezóny. Nejlepší střelkyní USK byla s 15 body Kia Vaughnová. Ve skupině B prohrály basketbalistky IMOS Brno v maďarské Šoproni 67:73.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Laia Palau z ZVVZ USK Praha (vlevo) a Antonija Juricová z WBC Novi Záhřeb bojují o míč.

Článek

"Byl to těžký úvodní zápas. Potvrdilo se, že se potřebujeme adaptovat na euroligové tempo. Také hrála svou roli nervozita, překvapivě u zkušených hráček. Dnes je nejdůležitější výhra a věřím, že hra se postupně zlepší," řekla trenérka Natália Hejková.

Pražanky začaly velmi svižným basketbalem a využívaly toho, že jejich pivotky jsou rychlejší než soupeřky. Výsledkem bylo několik vydařených brejků, které pomohly domácím získat sebevědomí. V obraně dělala Pražankám problémy jen téměř dvoumetrová pivotka Ivankovičová, která byla s 21 body nejlepší střelkyní zápasu. I tak ale české šampiónky už v první čtvrtině získaly náskok 10 bodů.

Jenže ve druhé části soupeř výrazně zlepšil obranu, vsadil na větší agresivitu a vyrovnal hru. USK navíc nevyšel závěr poločasu a hostující hráčky snížily na pouhých šest bodů.

Druhý poločas hráčky USK odstartovaly vynikající obranou a osm minut nedovolily Záhřebu jediný bod. Samy se však v útoku také spíše trápily a odskočily jen na 11 bodů.

Záhřeb tak zůstával stále ve hře a znovu snížil. Domácí tým ale uklidnila trojkou reprezentační rozehrávačka Lenka Bartáková. Ačkoliv slavila euroligovou premiéru, sehrála v koncovce velmi důležitou roli nejen v útoku, ale především v obraně. USK pak v úplné koncovce potvrdil větší zkušenosti a dovedl zápas k výhře.

Brno nezvládlo závěr

Basketbalistky IMOSu Brno prohrály v úvodním kole Evropské ligy v Šoproni 67:73. V zápase dvou rozdílných poločasů české vicemistryně diktovaly tempo v první části a vypracovaly si až šestnáctibodový náskok. Po změně stran ale svěřenkyně Jana Bobrovského šanci na vítězný vstup do soutěže promarnily, poté co soupeř v posledních pěti minutách otočil výsledek. Nejlepší střelkyní zápasu byla brněnská Alena Hanušová s 27 body.

"Podali jsme navzdory porážce velmi dobrý výkon, na soupeře jsem se dobře připravili. V prvním poločase Šoproň nevěděla, co má na nás hrát," řekl kouč Bobrovský.

Brňanky zaskočily soupeře v úvodní čtvrtině precizní hrou v obraně a rychlými protiútoky. Byly i přesnější ve střelbě z tříbodového prostoru a v 11. minutě vedly 30:14. Vedle Hanušové, jež trefila v zápase tři trojky, patřily k oporám i Jalčová s Peckovou, která odehrála celý zápas bez střídání.

Po změně stran se ale domácím basketbalistkám podařilo vrátit do zápasu. Přitvrdily hru a také zpřesnily koncovku. Pět minut před koncem vyrovnaly skóre na 61:61 a po krátké přetahované o každý bod překlopily výsledek definitivně na svoji stranu.

"Bohužel nemáme tak zkušený tým. V posledních minutách nás soupeř doslova dusil v obraně, přitvrdil hru. My jsme při přechodu do protiútoku dělali velké chyby," uvedl Bobrovský.

Poslední čtvrtinu vyhrály basketbalistky Šoproně jednoznačně 24:11. Hlavní podíl na obratu měla bývalá rozehrávačka Brna Fegyvernekyová, jež byla s 25 body nejlepší domácí střelkyní a Brňanky se na ní dopustily osmi faulů. "Vzala závěr zápasu do svých rukou. My bohužel tak zkušenou hráčku nemáme," posteskl si Bobrovský.

Evropská liga basketbalistek - 1. kolo:
Skupina C:
ZVVZ USK Praha - Nový Záhřeb 57:52 (25:15, 37:31, 45:35)
Nejvíce bodů: Vaughnová 15, Dubljevičová 13, Palauová 7 - Ivankovičová 21, Pascuaová 8, Ciglarová 6. Rozhodčí: Kralj (Bosna), Kupatadzeová (Gruz.), Eger (Rak.). Fauly: 14:20. Trestné hody: 10/5 - 8/6. Trojky: 4:2. Diváci: 1000.
Další výsledky:
Polkowice - Kibirkstis Vilnius 66:68
Galatasaray Istanbul - Salamanca 81:56.
Skupina B:
UE Šoproň - BK IMOS Brno 73:67 (14:27, 28:40, 49:56)
Nejvíce bodů: Fegyvernekyová 25, Farisová 14, Hawkinsová 12 - Hanušová 27, Pecková 13, Jalčová 9. Rozhodčí: Kovačevič (Něm.), Cekov (Bul.), Vladič (Rak.). Fauly: 21:21. Trestné hody: 17/14 - 17/15. Trojky: 3:6. Diváci: 700.
Další výsledky:
Wisla Krakov - Rivas Madrid 60:62
Orenburg - Montpellier 57:59.

Reklama

Související témata: