Hlavní obsah

Ginzburg nad nabídkou vést basketbalovou reprezentaci neváhal

Praha

Zatímco před čtyřmi lety byl o místo trenéra basketbalové reprezentace minimální zájem, Izraelec Ronen Ginzburg tentokrát nad nabídkou vést mužský národní tým vůbec neváhal a hned řekl ano. Důvodem je to, že mladému českému výběru věří, že má potenciál na velké výsledky včetně postupu na mistrovství světa a olympijské hry. Smlouvu ve středu podepsal na rok s roční opcí.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Ronen Ginzburg ještě na lavičce Nymburka.

Článek

"Normálně si při nabídce vést nějaký tým dávám čas na rozmýšlení. Tentokrát jsem ale souhlasil hned při prvním kontaktu s českou federací," prohlásil Ginzburg na tiskové konferenci.

Nabídku přijal i přesto, že se o něj zajímaly kluby z Německa či Ruska a že bude mít výrazně nižší plat, než jaký měl během sedmiletého působení v Nymburce. "Vést národní tým je vždy velká pocta. Navíc já opravdu věřím v český tým a české hráče. Pracoval jsem tu 40 procent mé kariéry. Věřím, že dosáhneme opravdu dobrého výsledku na mistrovství Evropy 2015 a že tento tým má potenciál na to, aby se probojoval i na olympijské hry," řekl Ginzburg.

"Znám českou mentalitu"

Přestože jde o prvního zahraničního trenéra, ve skutečnosti je brán spíše za českého kouče s jinou národností. Díky působení v Nymburce má totiž Ginzburg o tuzemském basketbalu téměř stejný přehled jako jeho čeští kolegové.

"Také znám českou mentalitu a rozumím jí. Pro mě je klíčové, že Češi jsou pracovití, poslouchají a jsou ambiciózní. Nevzdávají se a věří do poslední vteřiny. To není typické pro všechny týmy, třeba Rusové či Italové nehrají vždy naplno," prohlásil Ginzburg.

Kromě vedení reprezentace se chce věnovat i celkovému rozvoji českého basketbalu mimo jiné působením v komisi pro mládež. "Je třeba, abychom produkovali více kvalitních hráčů pro národní tým. Je třeba pozvednout popularitu basketbalu obecně, být s lidmi ve větším kontaktu, aby se děti rozhodovali pro basket. K tomu by měl pomoci úspěch národního týmu. Je před námi hodně práce a bude to dlouhodobý proces," řekl Ginzburg.

O složení realizačního týmu zatím není rozhodnuto, měl by však být složen především z Čechů. "Mám určitá jména na mysli, musím s nimi nejdříve mluvit," nechtěl Ginzburg odtajnit konkrétní jména.

Být v osobním kontaktu

Jelikož na rozdíl od svého předchůdce Pavla Budínského je trenérem reprezentace na plný úvazek, chce využít čas v průběhu sezóny a být v osobním kontaktu s reprezentanty. "Považuji za důležité, abych byl s nimi v kontaktu kvůli zraněním, osobním problémům a podobně. To bude jedna z důležitých náplní mé práce. Jedním z mých plánů je také odcestovat do Ameriky za Honzou Veselým," dodal.

V únoru se dozví jména soupeřů pro srpnovou kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy, kde je jednoznačným cílem druhý postup na evropský šampionát po sobě. Pak by se Ginzburgovi automaticky prodloužila smlouva o další rok. Izraelský kouč si však dává ještě větší cíl a na ME chce projít až do osmifinále.

Reklama

Související témata: