Hlavní obsah

Brankář Galia má zraněný kotník a přijde o ME házenkářů

Praha

Brankář české házenkářské reprezentace Martin Galia má poraněný kotník a nestihne lednové mistrovství Evropy v Dánsku. Čtyřiatřicetiletý gólman švýcarského St. Gallenu se po zranění z ligového zápasu musel podrobit operaci vazů a podle lékařů ho čekají tři až čtyři měsíce rekonvalescence.

Foto: Profimedia.cz

Brankář české házenkářské reprezentace Martin Galia

Článek

Dlouholeté opoře národního týmu se stala osudná srážka s protihráčem v brankovišti, po níž si Galia přisedl nohu. Vyšetření ukázala, že kosti vydržely, ale vaz nikoliv. "Operace bylo původně plánované řešení, ale ještě jsme se s lékařem dohodli na jednom vyšetření, zda existuje možnost se jí vyhnout, protože kosti se zdály v pořádku. Bohužel výsledek tohoto vyšetření pochroumaného vazu byl jasný. Pokud mám někdy ještě sportovat, je operace vazu nutná," uvedl Galia na svazovém webu.

Trenér reprezentace Vladimír Haber si tak z nominace musel vyškrtnout první vyzkoušené jméno. Podle předpokladů by českou jedničkou na Euru měl být Petr Štochl z bundesligového Berlína, kterému by měl krýt záda Tomáš Mrkva z Hammu. V širší nominaci jsou ještě Tomáš Petržala z Dukly a Milan Malina z francouzského Tremblay, který byl povolán místo Galii.

"Martinova forma naznačovala, že by měl společně s Petrem Štochlem zamířit do Dánska, takže je to pro nás určitá komplikace. Gólmanskou jedničkou týmu tak bude Petr Štochl, na pozici dvojky počítáme s Tomášem Mrkvou a doufáme, že Martinovo zranění bylo posledním, které nás před šampionátem potkalo," prohlásil Haber, který dnes musel nahlásit jména 28 hráčů pro mistrovství Evropy.

Reprezentant se k přípravě před turnajem sejdou 2. ledna. Následně je čeká turnaj zemí Visegrádské čtyřky, který tentokrát bude v Maďarsku. "V případě nominace na přípravný turnaj si necháváme ještě volný prostor. Přeci jen, sestava, která tam zamíří, by už měla korespondovat s mistrovstvím Evropy a stále nevíme, v jakém zdravotním stavu budou hráči typu Martina Stržínka, Jirky Motla nebo Libora Hanische," řekl Haber.

Reklama