Hlavní obsah

Beachvolejbalisté Kubala a Dumek skončili v JAR čtvrtí, Kubalu zastavily křeče

Aktualizováno

Přemysl Kubala s Janem Dumkem skončili na turnaji v Durbanu čtvrtí a vyrovnali nejlepší výsledek českých beachvolejbalistů v historii Světového okruhu. V play off v sobotu vyřadili soupeře z Turecka a Brazílie, v semifinále je ale zastavili Lotyši Plavinš a Solovejs a duel o bronz s druhými nasazenými Brazilci Pedrem a Brunem skončil kvůli Kubalovým křečím předčasně.

Foto: Bison&Rose

Ilustrační fotografie

Článek

"Je to úžasný pocit a krásný závěr roku, i když jsme nakonec bez medaile," napsal Kubala ČTK z Durbanu. Utkání o pomyslný bronz už Kubala nezvládl, protože se po říjnové operaci hlasivek jen pomalu dostával do optimální fyzické kondice. "A čtvrtý zápas během jednoho dne v africkém vedru už byl nad moje síly. Kvůli křečím jsem ho skrečoval," uvedl.

Už prvenstvím ve skupině, které jim zajistilo minimálně devátou pozici, dosáhli Kubala s Dumkem nejlepšího společného výsledku na Světovém okruhu. V druhém kole play off přešel český pár přes tureckou dvojici Sekerci, Giginoglu, ve čtvrtfinále si pak rovněž ve dvou setech poradil s devátými nasazenými Brazilci Thiagem a Brandaem.

Čtvrté místo je maximem českých beachvolejbalistů na Světovém okruhu. Kubala, jenž v pondělí oslaví čtyřicáté narozeniny, dokázal postoupit do semifinále už potřetí: v roce 1998 v Berlíně se mu to podařilo s Michalem Palinkem, předloni v Haagu s Petrem Benešem. Mezitím byli čtvrtí také Palinek s Martinem Léblem v roce 2000 v Marseille.

"Svůj třetí postup mezi nejlepší čtyři týmy světa a navíc už se třetím parťákem beru jako skvělý dárek ke čtyřicátým narozeninám a zároveň jako motivaci k tomu, abych ještě v beachi pokračoval," řekl Kubala, účastník loňské olympiády v Londýně.

Kubala a sedmadvacetiletý Dumek spolu už v minulosti hrávali, v létě se k sobě vrátili po pěti letech. Hned vyhráli Super Cup v Praze a v Durbanu absolvovali devátý společný turnaj Světového okruhu. V Jižní Africe byli při neúčasti řady špičkových dvojic nasazeni jako šestnáctí.

Kvůli nedělnímu pohřbu bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely dnes musely nejlepší mužské páry zvládnout čtyři zápasy. Program začal už v šest hodin ráno místního času, kdy nastoupili také čeští volejbalisté proti Turkům.

"Mladý Dumek vařil na pokoji v půl páté ráno čaj, aby dostal na nohy svého staršího spoluhráče," popsal Kubala nesnadné vstávání. "Počasí nebylo ráno ještě tak kruté, takže nám kratší spánek nevadil," dodal.

Turnaj Světového okruhu v plážovém volejbalu v Durbanu (JAR):
Muži:
Play off - 2. kolo: Kubala, Dumek (16-ČR) - Sekerci, Giginoglu (18-Tur.) 2:0 (15, 15),
čtvrtfinále: Kubala, Dumek - Thiago, Brandao (9-Braz.) 2:0 (19, 18),
semifinále: Plavinš, Solovejs (14-Lot.) - Kubala, Dumek 2:0 (18, 14),
o 3. místo: Pedro, Bruno (2-Braz.) - Kubala, Dumek skreč,
finále: Šmedinš, Samoilovs (3-Lot.) - Plavinš, Solovejs 2:1 (-15, 17, 10).
Ženy:
Finále: Süe Čchen, Sia Sin-i (4-Čína) - Laboureurová, Sudeová (13-Něm.) 2:0 (18, 18),
o 3. místo: Pavliková, Kessyová (3-USA) - Mersmannová, Schneiderová (7-Něm.) 2:0 (34, 18).

Reklama