Hlavní obsah

Česká republika - Norsko 21:31Házenkářky se marně snažily o zázrak, Norky byly v osmifinále MS nad jejich síly

Novi Sad

Účinkování českých házenkářek na mistrovství světa v Srbsku končí. V osmifinále je zastavily obhájkyně zlata Norky, kterým reprezentantky podlehly 21:31. Na šampionátu, kam se vrátilo po deseti letech, obsadí Česko konečné 15. místo.

Foto: Alex Wipf, ČTK

Česká házenkářka Iveta Luzumová (na zemi) - ilustrační foto.

Článek

Proti dosud neporaženým Seveřankám se svěřenkyně trenéra Jana Bašného sice snažily o senzaci, jenže krok udržely jen prvních deset minut. Brzy bylo jasné, že úřadující světové šampiónky budou nad síly českých žen, které ve 20. minutě prohrávaly 6:12.

„Vydrželi jsme s Norkami hrát rovnocenně sotva deset minut, potom se bohužel projevila jejich síla v rychlosti. Prostě jsme na ně neměli. S takovým soupeřem by se dalo udržet delší čas, pokud by všechny holky na hřišti byly na sto procentech svých herních možností a to bohužel nenastalo," mínil trenér Jan Bašný.

Nepředstavitelným problémem pro české ženy bylo udržet norské spojky, nebezpečí hrozilo i z jejich perfektní souhry s Lökeovou na pivotu. Daleko silnější byly soupeřky rovněž na postu brankářky, protože Solbergová měla fantastickou úspěšnost 52 procent.

Vybouchly jsme v obraně, přiznala Vítková

Úplně hotovo bylo, když národní tým na přelomu poločasů téměř deset minut nedokázal vstřelit gól a skóre uteklo až na hrozivých 10:23. Teprve od té chvíle jakoby ztratily české házenkářky přehnaný respekt a daleko víc si proti favoritkám dovolily. Lepším proměňováním šancí se jim ještě povedlo stav utkání alespoň trochu korigovat.

„Norky byly bohužel ve všech herních aspektech lepší. Vybouchly jsme v obraně, to především nás stálo výsledek," řekla nejzkušenější hráčka Petra Vítková, jediná pamětnice předešlé české účasti na MS před deseti lety.

Norský celek jasně předvedl, proč v poslední době kraluje ženské házené. Nejen že obhajuje titul na mistrovství světa, vyhrál také poslední dvě olympiády a ovládl čtyři z posledních pěti evropských šampionátů. Vítěznou sérii Norek utnula až před rokem na kontinentálním mistrovství Černá Hora, která však v neděli večer vypadla v osmifinále letošního MS s Dánkami.

MS házenkářek v Srbsku – osmifinále:
Česko–Norsko 21:31 (10:19)
Nejvíce branek: Luzumová 6/4, Hrbková 4, Štěrbová, Salčáková a Kutlvašrová po 2 – Mörková 5, Lökeová 5, Nöstvoldová 4/1, Alstadová 3. Rozhodčí: Marina, Minore (oba Arg.). Vyloučení 4:2, Sedmimetrové hody 5/4 - 3/2. Diváci: 2900.
ČR: Raníková, Satrapová - Knedlíková, Keclíková 1, Chrenková 1, Poznarová, Salčáková 2, Růčková, Kutlvašrová 2, Černá 1, Vítková 1, Luzumová 6/4, Hrbková 4, Šterbová 2, Cerhová 1, Selucká.
Další výsledky osmifinále:
Maďarsko - Španělsko 28:21 (17:12)
Brazílie - Nizozemsko 29:23 (16:14)
Korea - Srbsko 27:28 (12:13)
Program čtvrtfinále:
Středa 18. prosince:
17:30 Polsko - Francie (Novi Sad)
17:30 Brazílie - Maďarsko (Bělehrad)
20:15 Dánsko - Německo (Novi Sad)
20:15 Srbsko - Norsko (Bělehrad)

Reklama

Související témata: