Hlavní obsah

IMOS Brno - Fenerbahce Istanbul 60:68Basketbalistky Brna prohrály v Evropské lize s Fenerbahce

Aktualizováno

Basketbalistky IMOSu Brno prohrály v 7. kole Evropské ligy s vedoucím týmem skupiny B Fenerbahce Istanbul 60:68. České vicemistryně dlouho držely se soupeřkami krok, ale doplatily na chyby v rozehrávce. Připsaly si čtvrtou prohru, naopak Fenerbahce ještě neztratil ani bod a upevnil si první místo.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zleva brněnské basketbalistky Klára Křivánková, Alena Hanušová a Aneta Mainclová a asistent trenéra Milan Veverka.

Článek

Na lavičce IMOSu chyběl nemocný kouč Jan Bobrovský, kterému se před zápasem udělalo nevolno; tým vedl asistent Milan Veverka. V základní sestavě se objevila uzdravená Hanušová, druhá zraněná opora Jalčová do utkání nezasáhla.

"Když mně Bobrovský odpoledne zavolal, že si šel lehnout, tak jsem měl obavy, zda nemá problémy se srdcem. Naštěstí měl jen zimnici a horečku. Po zápase se zajímal o jeho průběh a s těsnou prohrou byl spokojen," uvedl Veverka.

Ocenil bojovnost i taktický přístup svých svěřenkyň. "Byli jsme na zápas dobře připraveni. Holky věděly, co chceme hrát, a pokud nedělaly zbytečné chyby a dařila se střelba, tak jsme byli rovnocenným soupeřem," dodal brněnský asistent, který ve snaze uhrát co nejlepší výsledek postavil jen omezený hráčský kádr.

Brňanky těžily z propracované osobní obrany. Dobře vykrývaly podkošové hráčky a pohyblivostí vyrovnávaly výškovou převahu soupeřek. V útoku se domácí tým prosazoval rychlými kombinacemi a favorizované basketbalistky Fenerbahce jen s obtížemi hledaly protizbraň. Většinou se pod koš snažila individuálními akcemi proniknout obě americká křídla Pondexterová a McCoughtryová, které také nejčastěji zakončovaly.

Basketbalistky Fenerbahce hrály chaoticky

V úvodní čtvrtině sice domácí hráčky zaostávaly v doskakování, tuto slabinu ale doháněly bojovností a důrazem a dařilo se jim eliminovat tlak soupeřek. V závěru poločasu se povedlo Brňankám otočit stav, získaly tříbodový náskok (32:29), ovšem dvěma hrubými chybami v rozehrávce se ještě před přestávkou o slibný výsledek připravily.

"Měli jsme z utkání obavy, Brno hraje doma velice dobře a je nebezpečné. S naším výkonem zejména ve druhé čtvrtině nejsem vůbec spokojen. Hráčky neplnily taktické pokyny, špatně bránily a hrály hodně chaoticky," kritizoval výkon svých svěřenkyň trenér Fenerbahce Roberto Iniguez.

Vyrovnanou partii držely domácí hráčky ještě necelých osm minut po změně stran, ale dalšími nepřesnostmi nabídly protivnicím možnost vstřelit laciné koše. V závěru se Brňanky sice ještě vzchopily, stačily už ale jen zkorigovat prohru. "Snažily jsme se stále bojovat. I když nám třetí čtvrtina utekla, tak jsme ztrátu v závěru dotáhly. Zápas byl hodně tvrdý, hlavně v podkošových soubojích," řekla brněnská pivotka Anna Jurčenková.

Evropská liga basketbalistek, 7. kolo skupiny B:
IMOS Brno - Fenerbahce Istanbul 60:68 (19:24, 35:38, 43:54)
Nejvíce bodů: Pecková 12, Kašpárková 11, Carterová-Hamiltonová a Vlková po 10, Keyová 9 - McCoughtryová 14, Pondexterová 13, Veramejenková 11. Rozhodčí: Neskovič (Srb.), Šarapa (Bul.), Kardum (Chorv.). Trestné hody: 16/11 - 16/12. Fauly: 16:15. Trojky: 3:4. Diváci: 850.
Skupina C:
Salamanca - ZVVZ USK Praha 79:77

Reklama

Související témata: